Bez simptoma 23 odsto zaraženih 1Foto: EPA-EFE/ LUONG THAI LINH

Vijetnam je usred odlučujuće borbe protiv virusa korona, rekao je juče premijer Ngujen Ksuan Fuk, apostrofirajući grad Danang gde su se slučajevi zaraženih pojavili u četiri fabrike s kombinovanom radnom snagom koju čini 3.700 ljudi.

Vijetnam, koji je od pojave virusa korona krajem januara naširoko hvaljen za svoje napore u suzbijanju epidemije, bori se protiv nekoliko novih žarišta koja se dovode u vezu sa Danangom pošto više od tri meseca nije registrovana nijedna lokalna transmisija kovida 19.

„Moramo da rasporedimo snage u punim kapacitetima da bismo suzbili sve poznate epicentre, naročito one u Danangu. Početak avgusta će biti odlučujući period za sprečavanje opsežnog širenja virusa“, rekao je vijetnamski premijer, izvestila je vijetnamska televizija, a preneo Rojters.

Do sada je u Vijetnamu koji ima 96 miliona stanovnika potvrđeno najmanje 642 slučaja zaraženih dok je šestoro umrlo.

Nadležni su juče prijavili još 22 slučaja koja imaju veze s Danangom u centralnom Vijetnamu i s turističkim centrom gde je 25. jula registrovan prvi slučaj lokalne transmisije u sto dana.

Izvor novih infekcija nije poznat, ali se zna da se virus raširio na najmanje deset lokacija, uključujući glavni grad Hanoj i Ho Ši Min.

Četiri slučaja su registrovana u fabrikama u različitim u industrijskim parkovima u Danangu u kojima radi ukupno 77.000 ljudi, piše list Lao Dong.

Vijetnam ne planira da uvede karantin izvan područja koja se smatraju epicentrima aktuelne epidemije, rekao je danas portparol Vlade.

„Ako zaraženih ima u zaseoku, zatvorićemo samo zaseok, nećemo ceo okrug ili celu provinciju“, izjavio je Mai Then Dung.

Vlada je saopštila u subotu da planira da testira stanovništvo Dananga u kojem živi 1,1 milion ljudi u okviru „mera bez presedana“ za borbu protiv epidemije.

U Danangu je prošle nedelje uveden karantin, te je zabranjen ulazak i izlazak iz grada i zatvorena su mesta za zabavu.

Državni mediji su izvestili da je juče zatvoren i Buon Ma Tut, grad u regionu Centralne visoravni koji je poznat po uzgajanju kafe. Dvadeset tri odsto novoinficiranih ne pokazuju simptome oboljenja kovid-19, saopštila je Vlada.

Fuk je rekao da nova epidemija može da ima ozbiljnije posledice nego prethodni talasi zaraze. Vlasti su saopštile u nedelju da je soj virusa koji je registrovan u Danangu zarazniji i da svaka zaražena osoba može da zarazi još petoro ili šestoro ljudi, u poređenju sa 1,8 do 2,2 ranije ove godine.

U Vijetnamu je u poslednjih nedelju dana testirano 52.000 ljudi, pokazuju rezultati Rojtersovih analiza zvaničnih podataka. Podaci Ministarstva zdravlja ne obuhvataju brze testove koji se koriste za masovni skrining.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari