Dostupni linkovi

Bivši španski kralj Huan Karlos napušta zemlju usred istrage


Španski kralj Huan Karlos potpisuje abdikaciju 2014.
Španski kralj Huan Karlos potpisuje abdikaciju 2014.

Bivši španski suveren Huan Karlos I obavestio je svog sina, kralja Felipa VI, da je odlučio da napusti zemlju nakon što su poslednjih sedmica obelodanjene optužbe protiv njega za korupciju, saopštila je Kraljevska kuća u ponedeljak, prenosi Rojters.

Vrhovni sud Španije je u junu otvorio istragu o umešanosti Karlosa u sklapanje ugovora sa Saudijskom Arabijom, nakon što je švajcarski list La Tribune de Geneve objavio da je 2008. godine primio 100 miliona dolara od tadašnjeg saudijskog monarha Abdulaha, koji je u međuvremenu preminuo.

Prema navodima ovog lista, Huan Karlos je dobio mito kako bi pomogao u sklapanju posla vrednog 9,3 milijardi dolara između španskog konzorcijuma i Saudijske Arabije o gradnji brze pruge između svetih mesta Meke i Medine.

Potom je navodno prebacio veliki deo tog novca nekadašnjem prijatelju, što istražitelji smatraju mogućim pokušajem da sakrije novac od vlasti.

Posle medijskih navoda da je kralj Felipe bio označen kao korisnik ofšor računa na kojem je bilo 65 miliona evra od poklona koji je njegov otac dobio od Saudijske Arabije, on se odrekao bilo kakvog nasleđa koje bi mogao da dobije od bivšeg kralja.

Osim toga oduzeo je ocu godišnju apanažu, nakon što su švajcarski tužioci pokrenuli istragu o ofšor računu koji je navodno koristio Huan Karlos.

Finansijski skandal, uključujuči istrage u Španiji i Švajcarskoj, španski premijer Pedro Sančes nedavno je ocenio kao "uznemirujuće".

“Vođen željom da učininim ono što je najbolje kako bih služio španskom narodu, njegovim insitucijama i vama kao kralju, obaveštavam vas o mojoj…odluci da u ovom trenutku napustim Španiju,” navodio se u saopštenju Kraljevske palate u kome su preneti delovi iz Karlosovog pisma.

Kralj Felipe je zahvalio Huanu Karlosu na odluci, naglašavajući “istorijski značaj koju vladavina njegova oca predstavlja” za demokratiju u Španiji.

On je takođe naglasio “principe i vrednosti na kojima počiva demokratija u skladu sa našim ustavom i pravnim okvirom”.

Španski monarh je imao imunitet tokom vladavine, ali nakon što je abdicirao 2014, Huan Karlos je potencialno postao ranjiv na krivično gonjenje.

Karlos je postao kralj 1975. nakon smrti generala Franciska Franka i bio je veoma cenjen zbog uloge u tranziciji zemlje od diktature ka demokratiji.

Međutim, njegova popularnost je kasnije opala zbog serije skandala, zbog čega je abdicirao.

XS
SM
MD
LG