Kon: Ovaj virus nema nameru da napusti teritoriju; škole - suštinsko pitanje VIDEO

Epidemiolog dr Predrag Kon istakao je da je trenutno najvažnije pitanje u borbi protiv koronavirusa polazak dece u školu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2020.

13:14

Kon: Ovaj virus nema nameru da napusti teritoriju; škole - suštinsko pitanje VIDEO
Printskrin: TV B92

"Svi pokazatelji ukazuju da se smanjuje aktivnost virusa na teritoriji Beograda, što su dobre vesti, ali s druge strane to je i dalje visoka aktivnost, epidemiološka situacija je i dalje nesigurna", rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Teže forme sada su vezane za stariju populaciju, što znači da su mlađi preneli na stariju populaciju, rekao je komandant Vojne bolnice Karaburma Ivo Udovičić i dodao da je deo mlađih pacijenata otišao kući sa oštećenim plućima. Njihova sudbina je i dalje neizvesna.

O smanjivanju broja posetilaca na kupalištima, poput Ade Ciganlije, dr Kon je rekao da lično razmišljaući ne vidi neko rešenje, što ne znači da rešenja nema u nekom smislu.

"Činjenica je da ako imate ovakvu situaciju, da na 100.000 ljudi da ima onih koji ne znaju da su inficirani i da prenesu na nekoga."

"Javna kupališta su u nadležnosti grada, a kažnjavanje je teško izvodljivo, ali mora da postoji neka kontrola", istakao je Kon.

"Polazak u školu je suštinsko i najznačajnije pitanje u ovom trenutku jer se približava. U Kriznom štabu smo dobili dopise sa modelima koje je ministar Šarčević pomenuo. Moram da naglasim da su neke stvari dobro procenjene od samih prosvetara."

Da li je korisno ako postoji odgovarajuća distanca da se nose maske ili da napravimo kada će da se skidaju, o tome i dalje mora da se prodiskutuje. Nije jednostavno donositi odluke po tom pitanju, istakao je Kon.

Za vrtiće je rekao da će, kao i ranije, konsultovati pedijatre.

"Šta ćemo kada ovo počne da se smiruje, to je pitanje. Da li će biti popuštanja ili će neke stvari biti trajno zabranjene, o tome ćemo diskutovati u štabu, ali i sa javnošću, vrlo moguće."

Vakcinacija protiv gripa za decu je obavezna samo za one koji imaju neke hronične bolesti, podsetio je on. U ovoj situaciji će biti ista preporuka kao i uvek. Dolazak leta nije mnogo uticao na ovaj virus, prema objašnjenju Kona.

"Ovaj virus uopšte nema sezonu i nema nameru da napusti teritoriju, globalno, i ne vidi se da će uskoro to sve da stane. Još uvek je opcija da virus nestane teoretski moguća. Ali ako, iz dana u dan, imate veliki broj novozaraženih globalno onda je ta opcija sve manje i manja. Imamo slučaj i formiranja novih kolektiva, u ovom slučaju u septembru, to je ono što epidemiolozi uvek prate."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: