Dostupni linkovi

Rojters: Nabavka raketa FK-3, pokazatelj produbljivanja veza Srbije i Kine


Kinesko naoružanje tokom vojne parade u Pekingu 2019. godine
Kinesko naoružanje tokom vojne parade u Pekingu 2019. godine

Srbija je kupila od Kine novu generaciju raketa srednjeg dometa zemlja vazduh navođenih radarom, što je, kako piše Rojters, novi znak produbljivanja saradnje između Pekinga i Beograda.

Kupovina raketnog odbrambenog sistema FK-3 je uvrštena u godišnji izveštaj državne kompanije Jugoimport SDRP, koji je priložen prošle sedmice Agenciji za privredne registre Srbije, a u koji je Rojters imao uvid.

Jugoimport SDPR navodi da je realizovao 163 sporazma o uvozu iz 31 zemlje u vrednosti od 620.3 miliona dolara u 2019. godini. U to spada i nabavka dronova iz Kine i prva poznata kupovina u Evropi sistema FK-3.

“Najveći deo uvoza se odnosi na modernizaciju aviona MIG-29, nabavku sistema dronova…(i) sistema protivvazdušne odbrane FK-3,” navodi se u ovom izveštaju.

Jugoimport SDPR je prethodne, 2018., realizovao 162 sporazuma o uvozu iz 32 zemlje, u vrednosti od 482.7 miliona, uključujući nabavku ruskih borbenih i transportnih helikoptera.

Peking doživljava Srbiju kao deo svoje inicijative “Jedan pojas, jedan put”, čiji je cilj otvaranje novih trgovinskih kanala za kineske kompanije, podseća Rojters.

Kina je investirala nekoliko milijardi dolaran u Srbiju, uglavnom u “mekim zajmovima,” koji su uglavnom povoljni po kreditore, zatim infrastrukturne i energetske projekte, dodaje britanska agencija.

Krajem juna, Srbija je nabavila šest kineskih borbenih dronova naoružanih laserski navođenim raketama, što je prvo takvo razmeštanje bespilotnih letilica u Evropi.

Srbija, koja se nada da uđe u Evropsku Uniju, proglasila je vojnu neutralnost 2006. i priključila se NATO-ovom Partnerstvu za mir, ali ne teži punopravnom članstvu u ovoj zapadnom odbrambenom savezu, navodi Rojters.

Naoružanje vojske Srbije u velikoj meri počiva na bivšoj sovjetskoj tehnologiji a poslednjih godina Beograd je nabavio ruske borbene avione MiG 29, rakete, helikoptere, tenkove i oklopne transportere, piše Rojters.

XS
SM
MD
LG