Vesti

0

Veritas: Slavaljenje Oluje kao veličanje ustaštva

Autor: AP

Izvor: Beta

Veritas: Slavaljenje Oluje kao veličanje ustaštva

"Obećanja o zaštiti manjinskih nacionalnih prava, data od hrvatskih zvaničnika na dan ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU) pre sedam godina na trgu Bana Jelačića u Zagrebu, pretvorila su se u svoju suprotnost – srpska zajednica je postala još minornija, obespravljenija i napadanija", naveo je Veritas u saopštenju.

Kako je naglašeno, na sve to, međunarodna zajednica, uključujući NATO i EU, "ćuti kao što je ćutala i pre 25 godina".

U saopštenju je navedeno da je Međunarodni sud pravde (MSP) "Oluju" kvalifikovao kao akciju etničkog čišćenja.

Veritas napominje da su 4. avgusta 1995. godine "oružane snage Hrvatske, uz odobrenje i podršku NATO, u sadejstvu sa snagama Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije BiH (ABiH), izvršile agresiju na severnu Dalmaciju, Liku, Кordun i Baniju", u čemu je angažovano oko 200.000 vojnika, naspram 30.000 vojnika krajiških Srba.

"Za nekoliko dana neravnopravne borbe slomljen je otpor Srpske vojske Кrajine (SVК), a narod zapadne Кrajine, njih preko 220.000, poučen 'istorijskim iskustvom', kreće u dotad najveću srpsku 'seobu', na istok braći po veri i naciji. I kad je prestao svaki otpor SVК, agresor je ubijao ljude koji nisu hteli ili mogli sa svojih vekovnih imanja, ali i one u izbegličkim kolonama, i do Une i preko Une, duboko u teritoriju tadašnje Republike Srpske", naveo je Veritas.

U saopštenju je prezicirano da se na evidenciji Veritasa nalaze imena 1.872 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i posle nje, od čega 1.221 (65 odsto) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

"Među žrtvama se nalazi 552 (30 odsto) žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina, što predstavlja jedan od 'crnih' rekorda građanskog rata devedesetih prošlog veka na prostorima prethodne Jugoslavije", ukazao je Veritas.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR