Hronika

U prvih pola godine 46,2 odsto manje poginulih na cestama na području Banjaluke

U prvih pola godine 46,2 odsto manje poginulih na cestama na području Banjaluke
Foto: N.N. | U prvih pola godine 46,2 odsto manje poginulih na cestama na području Banjaluke

BANJALUKA - Tokom prvih šest mjeseci, na području Policijske uprave Banjaluka, broj nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama manji je za 46,2 osto dok je sa pojavom virusa korona narušavanje javnog reda i mira povećano za 232,2 odsto u odnosu na uporedni period lani.

Miloš Brkić, načelnik PU Banjaluka, prezentujući rad od januara do juna ove godine rekao je da je evidentirano 18,1 odsto manje krivičnih djela, te ocijenio da je stanje bezbijednosti na području ove Uprave zadovoljavajuće.

"Što se tiče povećanja narušavanja javnog reda i mira ono se odnosi na prekršaje iz Zakona o javnom redu i miru odnosno ograničenje kretanja na određenom prostoru", rekao je Brkić i dodao je saobraćajnih nezgoda bilo manje za 13,6 odsto.

Riješeno je 83,3 odsto krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 68,4 odsto, te nema evidentiranih krivičnih djela veće društvene opasnosti.

"U januaru je evidentirano jedno ubistvo, koje je i riješeno, a izvršilac procesuiran", rekao je Brkić i dodao da su razbojništva u padu za 62,5 , teške krađe za 39,9, kao i krivična djela u vezi sa krađom motornih vozila za 71,4 odsto.

U tranzitnu kroz teritoriju u nadležnosti ove PU evidentirano je 2.988 migranata.

Jovan Stojičić, načelnik Sektora kriminalističke policije, rekao je da je u posmatranom periodu evidentirano 784, a lani  je bilo 957 krivičnih djela.

Istakao je da je prijavljeno 38 krivičnih djela protiv života i tijela i rasvjetljenost je 97,4 odsto, te je bilo šest razbojništava , što je manje za 62,5 odsto.

U padu su teške krađe za 39,9 odsto, kao i krivična djela u vezi sa krađom motornih vozila koje su takođe u padu za 71,4odsto.

Načelnik Stojičić je naglasio da je u prvih  šest mjeseci 2020 godine realizovano osam operativnih akcija, a da je iz obasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 38 krivičnih djela i podnešen je 21 izvještaja protiv 29 osoba.

Radenko Stakić, načelnik Sektora policije naveo je da je u prvih šest mjeseci evidentirano 1.465 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a lani 441 slučaj, te   1.627 prekršaja što je više za 176,2 odsto.

U 1.693 saobraćajne nezgode, stradalo sedam osoba dok je u uporednom perodu bilo stradalo 13 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije