Dostupni linkovi

Kosovskim snagama bezbednosti stigao kontingent blindiranih vozila iz SAD


Humvee vozila
Humvee vozila

Komandant Bezbednosnih snaga Kosova Rahman Rama (Rrahman) potvrdio je za RSE da je na Kosovu tokom vikenda stigao kontingent blindiranih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država za te snage. Radi se o isporuci nakon što je Kosovo o tome potpisalo ugovor sa SAD-om prošle godine. Vozila su kupljena budžetom Kosova.

„Ovo je drugi deo kontingenta koji je stigao, nakon prvog prošle nedelje. Iskoruka je sada kompletirana. Radi se o blindiranim vozilima tipa Humvee iz SAD-a“, rekao je Rama.

Broj vozila i njihova cena za sada se ne objavljuju budući da su to klasifikovane informacije, dodao je on. Rama je najavio i ostale ugovore sa SAD-om.

„Na osnovu potreba mi ćemo s time nastaviti i u budućnosti. Svi naši ugovori su sa SAD-om i po pitanju naoružanja ali i po pitanju ovih taktičkih vozila. I sledeće godine imaćemo nove ugovore“, dodao je Rama.

Kosovo je prošle godine od SAD-a dobilo donaciju od 27 vojnih vozila iste marke (Humvee), a 2018. godine je kupilo 24 takvih.

Skupština Kosova je 2018. Usvojila zakonske promene za transformaciju mandata Bezbednosnih snaga Kosova u oružane. Predviđeno je da transformacija traje 10 godina, kako bi ove snage postale vojska. Takođe je predviđeno da će godišnji budžet od 55 miliona eura svake godine biti uvećan za 5,5 miliona eura, što je do sada, kako je Rama potvrdio, i učinjeno od 2018.

Nove odgovornosti Bezbednosnih snaga Kosova tiču se očuvanja teritorijalnog suvereniteta i integriteta, građana, imovine i interesa Kosova.

XS
SM
MD
LG