Dostupni linkovi

Vučić: Ukoliko ne umire Kosovo, nastavljamo kampanju otpriznavanja nezavisnosti


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da će, kao odgovor na izjavu kosovskog premijera Avdulaha Hotija da lobiranja za priznanje Kosova nisu obustavljena, sačekati da vidi koja je prva međunarodna organizacija za čije članstvo će Kosovo aplicirati i da li će neka zemlja priznati nezavisnost Kosova.

"U tom danu, ukoliko ih ne umire njihovi mentori, mi ćemo nastaviti našu kampanju (otpriznavanja nezavisnosti Kosova) i ja im obećavam da ćemo biti petostruko uspešniji", rekao je Vučić novinarima tokom obilaska 15. tenkovskog bataljona Prve brigade kopnene vojske u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici.

Vučić je izjavio da je izjava Hotija pokazala da "potpis Albanaca na Zajednicu srpskih opština (ZSO) i reč (američkom izaslaniku za dijalog Ričardu) Grenelu ništa ne znači".

Predsednik Srbije je rekao i se nije iznenadio izostankom reakcije Evropske unije i SAD. "Ne zato što oni (EU i SAD) nisu oduševljeni time, već zato što je njima normalno da Albanci traže nezavisnost i članstvo u međunarodnim zajednicama".

Vučić je rekao i da je delegacija Srbije bila spremna na razgovore o ekonomiji, a da je kosovska delegacija došla na te razgovore, kako je rekao, sa zahtevom za ratnu odštetu.

"To je njima ekonomija, jer nemaju fabrike i investicije. Mi o tome uopšte nećemo da razgovaramo. Dijalog mora da se nastavi, ali ako je poziv 'Hajde da dođeš da potpišeš nezavisnost Kosova' nemojte ni da nas zovete. Mi so uvek za dijalog i kompromisna rešenja, a oni neka se busaju", rekao je predsednik Srbije.

Kosovski mediji preneli su 24. jula izjavu kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, da lobiranja za priznanje Kosova nisu obustavljena, te da je sa međunarodnim partnerima dogovoreno da se zajednički radi na na članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Nema obustave naših aktivnosti, dogovorili smo se sa našim partnerima da se na našem učlanjenju u međunarodnim organizacijama radi zajedno sa njima, zajedno sa našim međunarodnim partnerima. To je istina“, rekao je Hoti, preneo je Indeksonline.

Dan ranije, u Briseluje održan prvi ekspertski susret u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Reč je o susretu zakazanom prilikom prve runde u obnovljenim pregovorima, koja je održana uz fizičko prisustvo obe strane prošle nedelje, 16. jula.

XS
SM
MD
LG