Najnovije vesti
Vesti Svet
"Glas Amerike": Šanse Trampa se smanjuju, dok broj zaraženih raste

"Glas Amerike": Šanse Trampa se smanjuju, dok broj zaraženih raste

Šanse da Donald Tramp bude ponovo izabran na položaj predsednika i dalje se smanjuju, dok broj obolelih od korona virusa u SAD nastavlja da ubrzano raste, piše "Glas Amerike".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
donald tramp 1 foto Tanjug AP Foto: Tanjug/AP
donald tramp 1 foto Tanjug AP

U Sjedinjenim Državama je u petak, četvrti dan za redom, registrovano više od 1.000 preminulih od Kovida 19, dok je broj zaraženih premašio četiri miliona. Broj novozaraženih u proseku sada raste za više od 2.600 na sat širom zemlje, što je najbrži tempo rasta u svetu.

Istovremeno, ankete pokazuju da verovatni kandidat Demokratske stranke Džo Bajden vodi na nacionalnom nivou, u nekim istraživanjima i za 15 odsto, kao i da ima prednost u nekim državama ključnim za pobedu na izborima i među ključnim demografskim grupama, kao što su stariji Amerikanci, žene i birači koji se deklarišu kao nezavisni.

Džo Bajden
Foto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Prema najnovijem istraživanju organizacije Rasmusen riports, čiji rezultati anketa su često povoljniji za Trampa, Bajden vodi u Pensilvaniji i Ohaju. Anketa kablovske mreže Foks njuz pokazuje da demokratski kandidat ima prednost u Mičigenu, a istraživanje Kvinipijaka da vodi i na Floridi.

Tramp je na izborima 2016. godine pobedio u tim državama, u pojedinima sa veoma malom prednošću, da bi na kraju porazio demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton.

Politički analitičar Instituta Brukings Vilijam Galston je u analizi nedavnih anketa ocenio da je sve veće nezadovoljstvo javnosti Trampovim odgovorom na pandemiju korona virusa glavni razlog za pad podrške aktuelnom predsedniku u anketama.

"Kako izbori 2020. sve više budu referendum o predsedniku Trampu kao lideru u kriznoj situaciji, to će i izhod za njega biti gori", napisao je Galston u članku na vebsajtu Instituta Brukings.

Trampova šansa-suzbijanje žarišta ili Bajdenova greška

Međutim, upozorio je da bi politička situacija mogla da se promeni pre izbora u novembru, i da bi podrška Trampu mogla da poraste ako se suzbiju žarišta korona virusa u zemlji ili Bajden napravi neku veliku grešku.

Tramp odbacuje nepovoljna istraživanja i naglašava da je zaostajao u anketama i uoči izbora 2016. godine, ali istovremeno menja predizbornu strategiju kao i odgovor Bele kuće na pandemiju.

U četvrtak je iznenada otkazao planove za održavanje republikanske konvencije narednog meseca u Džeksonvilu, na Floridi, državi gde je prošle nedelje registrovano više od 74.000 novozaraženih.

Pročitajte još

Tramp je rekao da još nije odlučeno gde će održati govor u kojem će zvanično prihvatiti predsedničku nominaciju, i dodao da će drugi događaji biti zamenjeni "tele skupovima".

"Moram da zaštitim američki narod. To sam uvek radio. To ću uvek raditi", rekao je Tramp na brifingu u Beloj kući.

Predsednik je prethodno održao skup u Tulsi u Oklahomi i proslavu Dana nezavisnosti u Maunt Rašmoru u Južnoj Dakoti, gde su brojni učesnici bili pozitivni na korona virus, među njima i devojka njegovog sina Donalda Trampa mlađeg i članica kampanje Kimberli Gilfojl.

Demokratski nacionalni komitet u junu je promenio planove za konvenciju narednog meseca u Milvokiju u Viskonsinu. Prema novom planu, gotovo sve će biti virtuelno, uključujući i glasanje delegata. Bajden će nominaciju prihvatiti pred malim brojem ljudi, uz poštovanje mera za socijano distanciranje.

Promenio odnos prema pandemiji

Predsednik je ove nedelje takođe priznao da će pandemija " da se pogorša pre nego što bude bolje". Na prvom brifingu o korona virusu posle gotovo tri meseca, pozvao je građane da nose maske i da drže fizičku distancu da bi se suzbilo širenje virusa.

Tramp je čak prvi put nosio masku u javnosti, a o tome je i tvitovao uz poruku da je pokrivanje lica tokom pandemije patriotizam.

Pre toga je umanjivao ozbiljnost pandemijje. Govorio je da će jednog dana "nestati" i tražio od država da ublaže restrikcije i otvore biznise uprkos rastu broja zaraženih i pacijenata na intenzivnim njegama u državama kao što su Florida i Teksas.

Predsednik je čak optužio demokrate da žele da škole ostanu zatvorene iz političkih razloga i pretio da će ukinuti federalno finansiranje škola ako ne vrate đake u učionice na jesen.

Međutim, ove nedelje je poručio da će države koje su trenutno žarišta zaraze možda morati da za nekoliko nedelja odlože otvaranje škola.