Dostupni linkovi

SDA Vučiću: Ne postoje nikakvi ‘srpski gradovi’ u BiH, SDP traži izvinjenje


Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, arhivska fotografija
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, arhivska fotografija

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić moraće jednom za svagda naučiti da u Bosni i Hercegovini (BiH) ne postoje nikakvi 'srpski gradovi', kako je on nazvao Trebinje”, saopšteno je u četvrtak iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Napominju da bi predsjednik Srbije morao znati da su Bošnjaci dali glavni pečat razvoju Trebinja.

“Od Arslanagića mosta, do kompletne stare jezgre grada, ali to ne znači da je Trebinje ‘bošnjački grad’. Kao i sve u Bosni i Hercegovini, i Trebinje pripada svim narodima i građanima BiH”, kažu iz SDA.

U saopštenju se također navodi kako je neprimjereno jedan grad u BiH prisvajati za samo jedan bosanskohercegovački narod “naročito nakon što su pripadnici ostalih naroda doživjeli progon i etnički očišćeni iz tog grada, kao što je to neosporno slučaj sa Trebinjem”.

Inače, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u četvrtak, tokom posjete Banjaluci, govorio o zainteresovanosti Srbije za izgradnju aerodroma u Hercegovini, na lokaciji između Bileće, Trebinja i Gacka.

“Mnogo je vremena potrebno do Trebinja koji je svakako jedan od najlepših srpskih gradova”, poručio je tom prilikom Vučić.

I Socijaldemokratska partija (SDP) BiH traži od Vučića da se izvini građanima Bosne i Hercegovine.

“Vučićevo etiketiranje pojedinih bosanskohercegovačkih gradova ‘srpskim’ predstavlja namjerno i ciljano atakovanje na suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali i na njeno biće”, saopšteno je iz SDP-a.

Iz SDP-a napominju kako je jasno da su svi bosanskohercegovački gradovi njenih Srba, Hrvata, Bošnjaka i svih drugih građana BiH koji polažu jedinstveno pravo na zajedničku kulturu, istoriju i kulturno naslijeđe u cjelini.

Također, napominju iz SDP-a, u Trebinju se aerodrom može graditi ako to dozvole institucije ‘samostalne i suverene države Bosne i Hercegovine’.

“Za dobrobit naše države i građana hercegovačke regije, za nadati se da će sa aerodroma u Trebinju osim uobičajenih predizbornih obećanja nekada u vazduh poletjeti i poneki avion”, poručuju iz SDP-a BiH.

XS
SM
MD
LG