Naoružanje

Konstruktor koji je promijenio rusku avijaciju: Pavel Suhoj

Konstruktor koji je promijenio rusku avijaciju: Pavel Suhoj
Foto: Screenshot / Youtube | Konstruktor koji je promijenio rusku avijaciju: Pavel Suhoj

Danas se navršava 125 godina od rođenja Pavla Osipoviča Suhoja, izvanrednog konstruktora aviona, jednog od osnivača ruske reaktivne i hipersonične avijacije.

Pavel Suhoj bio je čuveni sovjetski konstruktor aviona, projektant prvog sovjetskog supersoničnog aviona i osnivač kompanije "Suhoj".

Avioni koje je njegova kompanija proizvela zauzimaju značajno mjesto ne samo u ruskoj, već i u svjetskoj istoriji aeronautike i vazduhoplovstva.

Pod rukovodstvom Suhoja konstruisano je oko 50 modela aviona, od kojih su mnogi napravili pravu revoluciju u svetskoj vazduhoplovnoj industriji.

Posebno je poznat po seriji mlaznih lovačkih i jurišnih aviona projektovanih za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva.

"Nastavljamo danas veliko djelo koje je Pavel Osipovič Suhoj započeo prije 80 godina. Proizvodimo najsavremenije borbene avione, kao što su Su-35 i lovac pete generacije Su-57, a takođe radimo na stvaranju bespilotne avio-tehnike. Svi ti avijacioni kompleksi predstavljaju vrhunac naučne misli u savremenom vazduhoplovstvu", izjavio je generalni direktor kompanije "Suhoj" Ilja Tarasenko.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije