Najnovije vesti
Vesti Politika
RASPAD VLADAJUĆE KOALICIJE KOSOVA? Haradinaj: Ako Hoti nastavi ovako, ja neću podržavati njegovu vladu

RASPAD VLADAJUĆE KOALICIJE KOSOVA? Haradinaj: Ako Hoti nastavi ovako, ja neću podržavati njegovu vladu

Bivši kosovski premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, najavio je večeras raspad vladajuće koalicije, jer je nezadovoljan aktuelnim premijerom Avdulahom Hotijem, prenosi Kosovo onlajn.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
AP_Ramus_Haradinaj_glasanje_carine_vesti_blic_safe_ik05
AP_Ramus_Haradinaj_glasanje_carine_vesti_blic_safe_ik05

- Ako premijer Hoti nastavi ovako, ja neću podržavati njegovu vladu - rekao je Haradinaj u emisiji "Rubikon" na prištinskoj televiziji Kljan Kosova.

On je kritikovao Hotija zbog "nepoštovanja i izbegavanja" ministra pravde Seljima Seljimija tokom sastanka u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Zvanično sam mu rekao, a poslao sam i dopis gde sam naveo svoje primedbe. Nije bilo razloga da sa sobom povede u Brisel šeficu svog kabineta na sastanak sa Aleksandrom Vučićem, koji je već iskusan pregovarač, a da ostavi po strani Seljima Seljimija - rekao je Haradinaj.

On je naveo da nije podržao imenovanje Skendera Hisenija na poziciju državnog koordinatora za dijalog, jer nije bio upoznat sa njegovim imenovanjem.

- Imenovao je Skendera Hisenija, prema kome imam poštovanje, ali prvi koji ga je podržao je predsednik Kosova Hašim Tači. Medjutim Alijansa ga nije podržala, jer nisam ni bio obavešten o tome. Od Hotija i Mustafe nisam dobio nikakvu poruku da će imenovati Skendera Hisenija za ovaj posao - rekao je Haradinaj.

Dodao je da, "ako prisvajaju dijalog, žele da postanu neki uski klub o ovoj temi, onda treba da preuzmu odgovornost".

- Kada se budu obratili Skupštini Kosova mi ćemo izneti naše mišljenje, to ne funkcioniše tako, takvi postupci u prošlosti naneli su štetu Kosovu. Ovako smo došli do Mogerininog stola kada smo imali mali klub ljudi, isti klub koji je nas zastupao, a mi ostali smo bili samo u svojstvu posmatrača - dodao je Haradinaj.

Pročitajte još

Ocenio je i da Hoti nema pravo da uključuje tzv Kosovo u proces bez granica.

- Osim vremenske dinamike, Hoti nema pravo da govori u ime Kosova, ne uživa to pravo, ne uživa ključno pravo na Kosovo u procesu bez granica, bez ičega jasnog, od sastanka do sastanka, od teme do teme - naveo je Haradinaj.

On je je izrazio uverenje da će, u slučaju da mu Specijalni sud u Hagu potvrdi optužnicu, kosovski predsednik Hašim Tači podneti ostavku.

Haradinaj je da će Tači sam proceniti vreme kada treba da podnese ostavku.

- Ja sam podneo ostavku odmah nakon dobijanja poziva za saslušanje - podsetio je Haradinaj.

Naveo je da Tačijevo saslušanje u Hagu utiče na suverenitet tzv Kosova, jer to rade strane sudije i tužioci.

Bonus video: Ko je Avdulah Hoti?