Nećemo nestati šta god se desilo 1Foto: EPA-EFE/ Cabalar

Fudbalska tragedija Deportiva la Korunje pokazuje da ništa nije večno u sportu kao ni životu. Jeste klub sa „Riazora“ posle sezone 2017/2018. napustio Primeru, ali niko nije mogao da pojmi da će šampion Španije iz 2000. godine, ove, ispasti u treći rang takmičenja, što mu se desilo tek drugi put u 114 leta dugoj istoriji.

Početkom ovog veka Pirineji i ceo svet su se divili majstorima poput Valerona, Đalminja, Jokanovića, Đukića, Tristana, Makaja i drugih vedeta plavo-belih, a sada će navijači njihove naslednike bodriti na „malim“ terenima.

– Deportivo je tim koji će ostati u životu iako doživi neuspeh. Uložili smo ogromne napore i nećemo sve baciti u more, ali ja želim da pošaljem umirujuću poruku i kažem da se ne smemo plašiti bilo čega. Deportivo neće nestati šta god se desilo – tako predsednik La Korunje Fernando Vidal umiruje poklonike ekipe iz Galicije.

Istovremeno se nadajući da će fudbalske vlasti Španije uvažiti njegov vapaj, zahtev, predlog ili šta već za ponavljanjem kompletnog poslednjeg kola Segunde. Zato što propisi predviđaju da sve utakmice budu igrane u isto vreme, a njegova ekipa je sprečena da u tih 90 minuta, uz „gurku“ drugih timova, izbori opstanak pošto zbog pojave korona virusa u protivničkim redovima Fuenlabrade nije mogla, ni smela na teren. A, nije da nije bilo volje za tim.

– Bilo je to dosta čudno. U 18 časova su nam rekli da se pojavio koronavirus u protivničkom timu. Pričali smo sa LaLigom, oni su nam objasnili protokol. Mislio sam da će sve utakmice sa sličnim dešavanjem da budu odložene. Iznenadio sam se kada su sve ostale utakmice tog dana odigrane. To je ozbiljna greška. Poslednja dva kola moraju da se odigraju sa svim mečevima u isto vreme. Ovaj ceo dan mora da se ponovi, nema druge opcije – tvrdi prvi čovek Deportiva i nema nameru da stane na verbalnoj borbi za regularnost foto-finiša Segunde, u kom su njegovom klubu (s 48 bodova) bili potrebni pobeda plus najviše remi Luga i Albasetea (oba sastava uzela tri boda).

– Ići ćemo na najviše nivoe, jer ovo što se desilo je za žaljenje. Da nismo mogli ni da odigramo tu utakmicu, i onda klub koji je prekršio protokol i bio nepažljiv od svega profitira. Mislim da je ovo bila poslednja slamka u borbi za jednakost koja ne postoji. Ne znam kako ovo može da se desi u španskom fudbalu. Ovde kažu da je najbolja liga na svetu, a u stvari…. – ogorčen je Vidal, a njegovom razočarenju i gnevu pridružili su se i čelnici i igrači nesuđenog rivala, pošto su zbog inficiranih kovidom 19 i narušavanja pravila La lige 2 uskraćeni za odlazak u baraž borbu za prelazak u Primeru.

Najveći klupski uspesi

* šampion Španije 2000.

* viceprvak Primere 1950, 1994, 1995, 2001, 2002.

* osvajač Kupa kralja 1995, 2002.

* pobednik Superkupa Španije 1995, 2000, 2002.

* prvak Segunde 1962, 1964, 1966, 1968, 2012.

* šampion Tercere 1975.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari