Fudbal

Plan mjera N/FS BiH: Na terenu maksimalno 83 osobe

Plan mjera N/FS BiH: Na terenu maksimalno 83 osobe
Foto: Velibor Tripić | N/FS BiH: Na terenu maksimalno 83 osobe

Ostalo je još desetak dana do početka Premijer lige BiH i, kako bi što spremniji dočekali početak šampionata, N/FS BiH je donio plan mjera i procedura koje treba da se poštuju kako bi se spriječilo širenje virusa korona i omogućilo odigravanje utakmice.

Ono što je jasno i možda i najvažnije jeste da publika još neće moći da bude na tribinama bh. stadiona, a do kada će to biti zavisi od epidemiološke situacije u BiH.

Striktno je propisan broj lica koja u svakom trenutku mogu da se nađu unutar i oko stadiona, i to u tri zone: crvenoj (teren za igru i prostor svlačionica), žutoj (prostor tribina) i zelenoj (vanjski dio stadiona).

Prema odluci N/FS BiH, u crvenoj zoni će moći da se nađu maksimalno 83 osobe. To se odnosi na 40 fudbalera, 12 članova stručnog štaba, četiri sakupljača lopti, dva fotografa, dva radnika hitne pomoći, dva nosača medicinskih nosila, pet redara/pripadnika policije, četvorica sudija, tri predstavnika N/FS BiH, dva člana antidoping kontrole, dva člana službe za održavanje stadiona i pet kamermana.

U žutoj zoni će moći da boravi 28 osoba i to redari/policija, vatrogasci, uprava stadiona, gostujuća i domaća delegacija, te najviše šest novinara. U zelenoj zoni će moći da bude 20 lica, i to 10 redara/policajaca, pet lica iz TV produkcije, te još pet koji rade na održavanju stadiona.

Ono što će biti obavezno prije meča jeste da će svim licima koja budu ulazila na stadion pri ulasku biti mjerena temperatura. Obavezno će biti i testiranje na virus korona prije meča. A pri dolasku ekipa na stadion obavezno je nošenje maski, dezinfekcija... Međutim, sve osobe koje budu prisustvovale utakmici, izuzev igrača, članova stručnog štaba i sudija moraju nositi masku sve vrijeme i držati socijalnu distancu.

Neće biti ni standardnog izlaska na teren prije meča. Naime, iz tunela će prvo izaći četvorica sudija, nakon čega izlaze gostujući, a potom i domaći fudbaleri. Neće biti ni miks zona, a konferencije za novinare biće održavane putem video-linka ukoliko ne bude osnovnih higijenskih uslova za njeno održavanje. Neće biti moguće rukovanje, grljenje ili bilo koji drugi kontakt među učesnicima na utakmici.

To nije sve. Ukoliko je moguće preporučuje se da ekipe i ostala službena lica dolaze direktno na stadion najkasnije 90 minuta prije početka utakmice.

Postoje i preporuke vezane za sam dolazak na utakmice. Potrebno je izbjegavati dolazak dan ranije, a kod rasporeda sjedenja u autobusu svaka osoba mora da sjedi sama. Ukoliko ekipa dolazi dan prije meča, potrebno je s odabranim hotelom utvrditi sve higijenske propisane mjere u cilju zaštite zdravlja igrača i ostalih zaposlenika. Sektor za sport će na preporuku kluba u svakom mjestu odigravanja utakmica prethodno odrediti samo jedan hotel koji je moguć za smještaj ekipa, te s istim dogovoriti primjenu obavezujućih higijenskih i ostalih preventivnih aktivnosti. Svi igrači će morati da budu u jednokrevetnim sobama, moraće da budu odvojene sale za obrok...

Prije nego što 1. avgusta počne sezona vršiće se obavezno testiranje 30 igrača, pet trenera, pet članova medicinskog osoblja i pet članova administracije. Prije početka mečeva biće izvršeno i testiranje sudija i ostalih službenih osoba koje su uključene u meč.

Odranije je poznato da će u slučaju da neki igrač bude pozitivan na virus korona tokom sezone pomenuti ići u obaveznu izolaciju i biće tretiran kao povrijeđen, dok se naredne utakmice tog tima neće odgađati.

Potrebne osobe za odigravanje meča

40 - fudbalera

12 - članova stručnog štaba

4 - sakupljača lopti

2 - fotografa

2 - hitna pomoć

2 - nosača nosila

5 - redara/policija

4 - sudije

3 - predstavnika N/FS BiH

2 - antidoping kontrola

2 - služba za čišćenje

5 - kamermana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije