Čekaju li nas mirniji dani u Kraljevu? 1Foto: Z.Nikolić

„Brojevi, datumi, statistika… sve je to manje-više važno, ali najvažniji su podaci o broju onih koji se, sa prvim tegobama, javljaju na pregled u primarnu kovid ambulantu Doma zdravlja“, rekao je danas član Štaba za vanredne situacije epidemiolog Radovan Čekanac.

A taj broj se ovih dana u Kraljevu  konstantno kretao na dnevnom nivou iznad sto, u dve smene, što iskusnim epidemiolozima daje za pravo da predpostave, kako je to danas rekao i doktor Čekanac, da se brojka registrovanih i ne registrovanih građana Kraljeva zaraženih virusom korone, kreće oko šest do sedam odsto od ukupne populacije grada Kraljeva. To znači između 6.000 i 7.ooo zaraženih stanovnika.

Zato je od ključne važnosti da se građani disciplinovano ponašaju i primenjuju mere socijalne distance, izbegavanje okupljanja u većem broju, nošenja maske u zatvorenim prostorijama i na otvorenom, gde nije moguće obezbediti poželjnu distancu od jedan i po do dva metr, kao i redovnog pranja ruku u toku dana.

Uz te mere prevencije Kraljevo je izloženo rizicima, jer se epidemiološka situacija u okolnim gradovima, pre svega u Vrnjačkoj Banji i Raški, usložnjava zbog sve većeg broja novozaraženih.

U današnjem saopštenju Gradskog štaba za vanredne situacije, zasnovanom na Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo od 20. jula, broj novozaraženih u Kraljevu je povećan za 53 nova slučaja.

U laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo pregledano je 130 uzoraka od kojih je 53 sa pozitivnim nalazom na korona virus, što znači izvestan pad procentualnog odnosa između broja testiranih i broja pozitivnih nalaza.

Na žalost, broj preminulih u Kraljevu je, sa jučerašnjim danom, povećan za dva nova slučaja tako da, od proglašenja vanrednog stanja 16. marta, registrovano je 20 preminulih, a pozitivna je 921 osoba.

Pred novinare za šahovskom tablom bez figura

Čekaju li nas mirniji dani u Kraljevu? 2
Foto: Z.Nikolić

Član Štaba za vanredne situacije grada Kraljeva, epidemiolog Radovan Čekanac obratio se danas novinarima, sedeći za stolom sa šahovskom tablom, ali sa novinarskim mikrofonima umesto figura.

Na naše pitanje da li je spreman da predvidi ishod „partije koju trenutno igramo sa virusom korne“ bio je vrlo uzdržan,  komentarišući da će pobeda biti ostvarena tek sa pojavom vakcine koja će efikasno zaštiti minimum 75 odsto populacije, a od toga smo, na žalost, još uvek daleko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari