Glumci zaječarskog pozorišta odali poštu Zoranu Radmiloviću 1Foto: J.B.K.

Svakog 21. jula, na dan kada je preminuo Zoran Radmilović, već duže od jedne decenije, glumci zaječarskog teatra koji nosi ime velikog glumca polože cveće na njegov spomenik. To su učinili i danas, odajući na taj način poštu velikanu srpskog glumišta.

Upravnik zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić je pred spomenikom Zoranu Radmiloviću naglasio da je naš poznati glumac jedan od onih čije uloge nikada neće biti zaboravljene.

„Danas obeležavamo dan kada je pre 35 godina, veliki srpski i jugoslovenski glumac i rođeni Zaječarac, Zoran Radmilović sa svoje pedeset i dve godine preminuo. Neki su možda i neprimereno glumačke uloge uporedili sa mehurom od sapunice koji je sjajan, blještav i leti ali ne traje dugo. Međutim veliki majstori glume, među kojima je sigurno i Zoran Radmilović su od nekih svojih uloga stvorili ne mehur od sapunice,  nego sjajne zvezde, zvezde koje ni posle više decenija ne blede“, istakao je Đuričić.

Prisetio se i nekih od uloga koje su obeležile Radmilovićevu karijeru.

„Zoran traje zahvaljujući Radovanu, Ibiju i mnogim drugim ulogama u pozorištu, na filmu i u serijama“, dodao je Đuričić.

Festival posvećen glumačkom velikanu održava se svake godine u Zaječaru, međutim, ove godine je zbog pandemije korona virusa odložen.

„Mi koji ovde s ljubavlju negujemo sećanje na Zorana kroz festival i mnoge akcije u Pozorištu, ovih meseci smo sprečeni, kao i druge kolege, da radimo. Nadamo se da će i ova muka uskoro proći i da ćemo moći u drugoj polovini oktobra da održimo 29. festival u spomen na našeg velikog Radmilovića“, naglasio je Đuričić.

Đuričić je izrazio nadu da neće biti odlaganja Antika festa na Feliks Romulijani i Međunarodne likovne kolonije u Gamzigradu koji su planirani za kraj avgusta.

Plan je da se pozorišna sezona započne već spremnom premijerom predstave Bliže nebu, po tekstu i u režiji Željka Hubača, a ovogodišnje „Dane Zorana Radmilovića“ će zatvoriti predstavom Kazabalkan Irfana Mensura.

S obzirom na trag koji je u jugoslovenskom glumištu ostavio Zoran Radmilović ne čudi što mnogi mladi ljudi žele da budu glumci, a taj san ostvario je Branislav Mijatović, član glumačkog ansambla teatra u Zaječaru.

„Raditi u pozorištu koje nosi ime Zorana Radmilovića nije odgovornost samo prema Zoranu, već i prema svom snu. Svaki glumac koji odraste u Zaječaru, sanja da bude kao Zoran, tako da to nije samo poštovanje prema jednom velikom liku i delu, jednog od najvećih glumaca sa ovih prostora, nego nekako poštovanje prema sopstvenom snu“, ističe Mijatović.

Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru, a preminuo 21. jula 1985. u Beogradu. Kremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Spomenik glumačkom velikanu na Trgu Zorana Radmilovića u Zaječaru otkriven je 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari