21. jul  2020. 15.10  →  15.30 | Izvor: Tanjug

Preminulo devet, nova 352 slučaja korona virusa

BEOGRAD -

U Srbiji su u poslednja 24 sata potvrđena nova 352 slučaja korona virusa, testirano je rekordnih 10.310 građana, a devet osoba je preminulo, čime je ukupan broj umrlih porastao na 491, objavljeno je danas na sajtu Kovid-19.rs .

Broj osoba na respiratorima je porastao i najveći je od početka epidemije - 198.

Testirano je rekordnih 10.310 građana, ukupno 568.750 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od početka epidemije registrovano je ukupno 21.605 obolelih pacijenata, a preminulo je 491.

U ustanovama i domovima zaraženo 63 korisnika, 56 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, potvrđeno je prisustvo virusa COVID - 19 kod 63 korisnika i 56 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 643, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 237.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Prisustvo virusa kovid -19 potvrđeno je u gerontološkim centrima u Obrenovcu, Mataruškoj Banji, ''Srem'' u Rumi, Domu Bežanijska kosa u Beogradu, Knjaževcu i Subotica, kao i u Službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd I u domovima za smeštaj starih lica u Dimitrovgradu i Surdulici.

Virus korona je potvrđen i u Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu, Zavodu za smeštaj odraslih lica ''Male pčelice'' u Kragujevcu, Domu za smeštaj odraslih lica Kulina, kao i u centrima za socijalni rad u Vranju, Novom Pazaru, Šapcu, Leskovcu, Centru za socijalni rad za opštine Žabalj i Titel i u centrima za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu, Ćupriji i Beogradu.

Navodi se da je kovid-19 potrvrđen i u Gradskom Centru za socijalni rad u Beogradu, odeljenja Zvezdara, Vračar, Barajevo, Mladenovac i Lazarevac, Radnoj jedinici Sigurna kuća pri Centru za socijalni rad ''Solidarnost'' u Pančevu, Radnoj jedinici Stacionar pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska u Beogradu.

Ministarstvo je saopštilo da je virus korona potvrđen i u domovima za smeštaj odraslih i starijih ''Terza Eta'' u Priboju, ''Una Dom'' u Beograd, ''MeliorVita'' u Jakovo u Beogradu, ''Trem'' u Donjem Dušniku u opštini Gadžin Han, ''Dom Topalović'' u Kladovu, ''Adam plus'' u Kovačici i u “Domu Zlatno srce'' u Umci u Beogradu.

Kovid-19 je potvrđen i u Ustanovi za decu i mlade ''Šabac'' u Šapcu, Domu za decu i lica ometena u razvoju ''Dr Nikola Šumenković'' u Stamnici, Domu za lica ometena u mentalnom razvoju ''Srce u jabuci'' u Jabuci u Pančevu, Ustanovi za odrasle i starije ''Gvozden Jovančićević'' u Velikom Popovcu i u Agenciji za pružanje usluge pomoć u kući NANA S.V. u Beogradu.

Dom za smeštaj odraslih i starijih ''Doživeti stotu'', Beograd, Dom za smeštaj odraslih i starijih ''Stara pruga'', Umka i Dom za smeštaj odraslih i starijih ''Radost'' u Negotinu, rešenjem o zabrani rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih ''Nada'' u Beogradu.

Ukupan broj Ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina iznosi 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Srbije iznosi 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika.

U KBC Zvezdara 346 pacijenata, 18 u teškom stanju

U KBC "Zvezdara", koji je kompletno kovid bolnica, smešteno je 346 pacijenata, od kojih je 35 na intenzivnoj nezi, a njih 18 je intubirano i to su najteži pacijenti, rekao je direktor te zdravstvene ustanove dr Petar Svorca.

On je rekao da je 21 zaposleni u KBC pozitivan na korona virus, od kojih je troje na bolničkom lečenju sa srednje teškom kliničkom slikom, dok su ostali sa lakšim simptomima, u kućnoj izolaciji.

Svorcan je istakao da osoblje KBC radi požrtvovano i hrabro se bori sa virusom korona.

"Dosta smo iscrpljeni, ali se trudimo i dajemo i preko svoje snage da pomognemo pacijentima i da ih spasimo", rekao je Svorcan na redovnoj pres konferenciji.

Tagovi