Dostupni linkovi

Bugarska vlada preživela i peto glasanje o nepoverenju


Parlament Bugarske glasa o poverenju Vladi
Parlament Bugarske glasa o poverenju Vladi

Bugarska vlada desnog centra danas je preživela glasanje o nepoverenju koje je zatražila opozicija iz redova socijalista zbog neuspeha u suzbijanju široko rasprostranjene korupcije.

Parlament koji ima 240 poslanika, odbacio je, inače peti po redu zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi otkatako je izabrana 2017. godine, ovaj put sa 124 glasa, dok su 102 poslanika bila suprotnog mišljenja, 11 uzdržano a tri su poslanika bila odsutna.

Pred vladom Bojka Borisova su ozbiljniji izazov s obzirom na dvonedeljne ulične proteste u kojima desetine hiljada Bugara insistiraju da vlada podnese ostavku, optužujući je za korupciju, autoritarnu vladavinu i zavisnost od kriminalnih grupa.

Demonstranti traže i smenu glavnog tužioca Ivana Geševa.

Demonstranti, uglavnom mladi i obrazovani, okupili su se danas ispred parlamenta, izrazivši nezadovoljstvo zbog koruptivnog modela upravljanja u kojem uticajni medijski moćnici i oligarsi podržavaju Borisova.

Oni su uzvikivali - kako prenosi bugarski servis Radija Slobodna Evropa – “mafija”, “ostavka” i “Borisov je sramota”.

Demonstranti ispred Parlamenta u vreme glasanja o poverenju Vladi
Demonstranti ispred Parlamenta u vreme glasanja o poverenju Vladi

Članovi vlade su odbacili pozive za podnošenjem ostavke, navodeći da bi to izazvalo politički haos u doba krize, napominjući da stranka Borisova, prema anketama, i dalje ima najveću podršku.

Borisov (61) nije prisustvovao glasanju u parlamentu, jer je učestvovao na samitu EU na kome je se raspravljalo o paketu za oporavak privrede.

On je na vlasti od 2009, a njegov treći mandat se završava u martu 2021. godine.

Prema izveštaju Transparensi Internešenela, Bugarska je najsiromašnija i najkorumpiranija od 27 članica EU.

XS
SM
MD
LG