Najnovije vesti
Vesti Politika
SIMBOL DEKADENCIJE KRUGA DVOJKE Kako se Čeda Jovanović pretvorio u Kedonira Čadu, karikaturu 5. oktobra, političara sa 0 odsto glasova koji vitla reketom po Beogradu

SIMBOL DEKADENCIJE KRUGA DVOJKE Kako se Čeda Jovanović pretvorio u Kedonira Čadu, karikaturu 5. oktobra, političara sa 0 odsto glasova koji vitla reketom po Beogradu

U njega su polagane velike nade. Bio je jedna od politički najuticajnijih figura posle petooktobarskih promena, operativno je vodio hapšenje Slobodana Miloševića, bio potpredsednik Demokratske stranke na vrhuncu njene moći.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ceda kombo RAS Goran Srdanov Screenshot Foto: Goran Srdanov, Screenshot / RAS Srbija
ceda kombo RAS Goran Srdanov Screenshot

Od Čedomira Jovanovića i te političke struje se očekivalo da trajno unapredi Srbiju u pravnu državu kako, na primer, prosečni građanin ne bi morao da traži neku svoju zamišljenu pravdu vitlajući batinom po ulicama. Umesto toga, dobili smo Čedomira Jovanovića koji traži neku svoju zamišljenu pravdu vitlajući teniskim reketom - u skladu sa staležom kojem pripada - umesto batinom.

Pročitajte još

Ovako je izgledao taj uspon i pad, godinu po godinu, kroz naših evo skoro četvrt veka suživota s Čedom Jovanovićem.

1996. - 1999. Godine uspona

+ 1996-97: Proslavio se svojim govorima na studentskim protestima, kada je lansiran bedž sa natpisom "Čedo, oženi me!".

+ 1997: Osnovao Studentski politički klub koji je podržao bojkot republičkih izbora.

+ 1998: Pristupio Demokratskoj stranci, diplomirao dramaturgiju.

+ 1999: U vreme batinanja šetača na Brankovom mostu policija je pokušala da ga uhapsi. Kad su zvanično prekinute mirne opozicione demonstracije, sa grupom "čuvara vatre" nastavio i dogurao do 300. šetnje.

Foto: D. Danilović / RAS Srbija

2000. - 2003. Na vrhuncu moći

+ 2000: Na izborima izabran je za narodnog poslanika.

+ 2001: Postaje potpredsednik DS, šef poslaničke grupe Demokratske opozicije Srbije u Narodnoj skupštini. Pregovarao je sa Slobodanom Miloševićem prilikom njegovog hapšenja.

+ 2002: Ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović izjavio da "centri moći" nameravaju da likvidiraju pojedine političare. "Jedino ime koje smo saznali je Čedomir Jovanović." Iscrtana čuvena "Čedina zebra" u tadašnjoj Ulici srpskih vladara.

+ 2003: Posle ubistva Zorana Đinđića imenovan za potpredsednika Vlade Srbije za evropsku integraciju i koordinaciju reformi.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

2004. - 2009. Lider Jovanović

- 2004: Nije izabran za potpredsednika DS. Krajem godine isključen iz stranke zbog povrede stranačke discipline.

+ 2005: Osniva Liberalno-demokratsku partiju i postaje njen predsednik.

- 2006: Neuspešno se bori protiv usvajanja novog Ustava u kojem se preambulom ističe da su Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije.

+ 2007: LDP ulazi u parlament, a i Jovanović s njima kao šef poslaničke grupe.

- 2008: Kandiduje se za predsednika Srbije i osvaja za današnje pojmove neverovatnih 5,34 odsto glasova (peto mesto).

+ 2009: Kritikovan zbog sklonosti ka najskupljim automobilima, objasnio da ne može da radi svoj posao tako što će na magarcu obilaziti Srbiju.

Foto: E. Čonkić / RAS Srbija

2010. - 2012. Biznismen Jovanović

- 2010: Sve više se priča o njegovom biznisu, a sve manje o njegovoj politici. Agenciji za borbu protiv korupcije skromno prijavljuje poslaničku platu od 115.000 dinara, automobil "tojota prijus" i motocikl "honda cbr".

- 2011: Širi se biznis. Uz poslaničku platu, automobil i motocikl, prijavljuje u suvlasnički udeo u tri firme. Ulazi u agrarni biznis

+ 2012: Ponovo izabran u parlament, ponovo šef poslaničke grupe LDP. Zadobio promrzline prilikom uspona na Akonkagvu. Zakupio tri mlina "Fidelnike u stečaju".

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

2013. - 2016. Kedonir Čada, srpski skijaš

- 2013: Zajedno sa 11 skijaša iz celog sveta bio u novoj ekstremnој avanturi skijanja iz helikoptera na vrhovima Karakoruma u Pakistanu. Tom prilikom se lokalnim novinarima predstavio kao „Cedonir Chadda, Serbian skier“. Traži kredit od Fonda za razvoj Srbije za "Fidelinku"

- 2014: Na vanrednim izborima LDP doživeo debakl i prvi put nije osvojio nijedan mandat. Odbio je da podnese ostavku.

- 2015: Zaposleni u "Fidelinki" tvrde da im nije isplaćeno nekoliko plata, Jovanović demantuje.

+ 2016: U koaliciji sa Borisom Tadićem i Nenadom Čankom osvojio 5,02% glasova, prešao cenzus.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

2017. - ???? Spust nizbrdo

- 2017: Lučka kapetanija na Visu zabranila plovidbu jahti Jovanovića, koja je bila "nezakonito korišćena". Sam Jovanović za "Blic" nije želeo da odgovori da li je jahta zaista njegova.

+ 2018: Posle dve godine pauze vratio se u skupštinske klupe.

- 2019: Kritikuje medije koji su objavili, kako smatra, neprikladne karikature Predraga Koraksića Koraksa o Aleksandru Vučiću. Koraks odgovara da mu je "žao što je Čeda Jovanović prolupao".

- 2020: Koalicija oko LDP na izborima osvaja nula zapeta nešto procenata glasova. O vitlanju reketom već sve znate.

BONUS VIDEO: Svađa Čedomira Jovanovića i Cece Ražnatović u "Hit tvitu"