Utorak, 21.07.2020.

06:17

Ima onih koji očekuju da utorak bude "istorijski dan"

Lideri EU 27 ušli su u peti dan i četvrtu noć maratonskih pegovora o višegodišnjem budžetu i fondu za oporavak.

Izvor: Tanjug

Ima onih koji očekuju da utorak bude
Tanjug/John Thys, Pool Photo via AP

U Briselu se još usaglašavaju detalji paketa za opravak, a među liderima ima onih koji očekuju da utorak bude ”istorijski dan” za postizanje konačnog dogovora o finsiranju EU u narednom sedmogodišnjem periodu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u ponedeljak uveče predstavio je novi kompromisni predlog koji podrazumeva smanjenje bespovratne pomoći za oporavak od posledica pandemoje COVID19 sa 450 miljardi evra na 390 milijardi evra.

Istovremeno, povećana su srededstva koja će biti na raspolaganju zemljama članicama u obliku pozajmica sa 300 na 360 milijardi evra.

Ukupna vrednost vešegodišnjeg budzeta i fonda za oporavak EU prema poslednjem predlogu ostal je ista 1074 milijarde evra onosno 750 miljardi evra.

Predlog o kome EU lideri noćas razgovaraju podrazumeva i smanjenje sredstava za EU programe za zdravlje, zaštitu klime, istraživanja, ali i programa namenjenog sa susedstvo iz koga se finasira Instrumet pretpistupne pomoći za Srbiju i druge zemlje regiona.

Većina lidera zemalja EU 27, posebno grupa ”štedljivih zemlja”, pozdravila je ovakvu novu preraspodelu zajedničkih sredstava.

Kritičari pak ukazuju da su u Briselu prevagnuli nacionalni interesi nad zajedničkim napretkom i planiranom zelenom i digitalnom transformacijom Unije.

Nešto pre ponoći u Briselu je počelo usaglašavanje tehničkih detalja, a diploamtski izvori sa sastanka navode da postoji oprezni optimizam da je moguće postići konzenzus do jutra i našlašavaju da bi to bio ”istorijski trenutak” za EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

10 h

Podeli: