Rukovodstvo VMRO DPMNE ovlastilo Mickoskog da pregovara o koalicionoj vladi 1Foto: EPA-EFE/NAKE BATEV

Rukovodstvo opozicione VMRO DPMNE, drugoplasirane na parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji, ovlastilo je večeras predsednika partije Hristijana Mickoskog da nastavi razgovore „u pokušaju sastavljanja nove parlamentarne većine“.

Kako se navodi u saopštenju, Izvršni komitet VMRO DPMNE na prvoj sednici posle vanrednih parlamentarnih izbora, zaključio je da su ti izbori „održani u nedemokratskoj atmosferi sa masovnim potkupljivanjem glasača, koje je sprovela aktuelna vlast SDSM“.

„U takvim okolnostima VMRO DPMNE je dobila poverenje naroda u navećem delu opština i ujedno je izdejstvovala veći broj mandata u poređenju sa SDSM, bez koalicionog partnera (albanske) Bese“, ističe najviši organ makedonske opozicione partije.

Dodaje se i da su „primećeni brojni nedostaci na izborni dan“, ali da je Državna izborna komisija odbila prigovore VMRO DPMNE, koje će, ističe se, ta stranka „pretočiti u tužbeni zahtev Upravnom sudu“.

Prema konačnim nezvaničnim rezultatima, SDSM osvojio je 46 poslaničkih mandata u parlamentu sa 120 mesta, VMRO DPMNE 44, DUI 15, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12, stranka „Levica“ dva mandata i Demokratska partija Albanaca jedan.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji, održanim u sredu 15. jula, učestvovalo je 15 lista koalicija i stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari