MERKELOVA I MAKRON 2 PUTA NAPUŠTALI SAMIT: EU srlja u propast, a ovih 5 zemalja koči dogovor (VIDEO)
Foto: EPA/FRANCISCO SECO

ne mogu da se dogovore oko raspodele novca

MERKELOVA I MAKRON 2 PUTA NAPUŠTALI SAMIT: EU srlja u propast, a ovih 5 zemalja koči dogovor (VIDEO)

Planeta -

Čelnici Francuske i Nemačke, Emanuel Makron i Angela Merkel, u dva navrata su vrlo nezadovoljni naglo napuštali četvorodnevni susret vođa EU u Briselu.

Napustili su samit jer su ocenili da među partnerima u EU nema istinske volje za solidarnošću i pomoći najteže pogođenima pandemijom, kao ni svesti da bez toga cela Unija srlja u propast.

Ali su uoči današnje nove runde sastanka stavili do znanja da se „vrlo oprezno nadaju“ da je dogovor moguć, jer postoji okvir za nagodbu o zamašnoj pomoći za oporavak Unije od teških ekonomskih i socijalnih posledica epidemije korone.

To su medijima preneli francuski i nemački zvaničnici na zasedanju, dok je kancelarka Merkel dolazeći na samit izjavila da je „ostvaren napredak koji daje nadu za dogovor danas“.

„Ja dolazim s velikom odlučnošću da se ostvari napredak… mada još ništa nije utanačeno“, rekao je novinarima Makron koji je tokom samita burno kritikovao tzv. štedljivu četvorku, Holandiju, Dansku, Austriju i Švedsku, kojima se pridružila i Finska, zbog njihovog zahteva da se predloženi fond subencija i kredita osetno smanji i bespovratna pomoć najugroženijim zemljama uslovi strukturnim reformama.

„Štedljiva četvorka“ i Finska su izašle s poslednjim predlogoom da se subvencije sa 500 milijardi evra smanje na 350 milijardi evra, a da se uz kredite od 250 milijardi, takođe smanji i predloženi višegodišnji budžet EU od hiljadu i 75 milijardi evra.

foto: EPA/FRANCISCO SECO

Ostale članice evropske 27-orice bi, misle zvaničnici u Briselu, možda prihvatile konačnu nagodbu od 390 milijardi evra subvencija, ali su Berlin i Pariz stavili do znanja da je krajnja donja granica 400 milijardi i Makron je poručio da je „bolje otići bez dogovora, nego s lošim kompromisom“.

Francuski predsednik je, kako su naveli izvori, oštro kritikovao najtvrđeg u „štedljivoj četvorci“, holandskog premijera Marka Rutea, kao i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

„Pitanje je sledeće“, rekao je Makron, „ili će vođe EU, odgovorni evropskim narodima, biti sposobni da izgrade jedinstvo i poverenje, ili ćemo mi razdorom pokazati da je Evropa slaba, razbijena nepoverenjem?“.

Nemački list Zidojče cajtung je danas u osvrtu predočio da „ukoliko projekat pomoći od stotina milijardi evra ne bi uspeo, Evropska unija bi morala ozbiljno da preispita svoje razloge postojanja“.

„Štedljiva četvorka“ i Finska takođe smatraju da se pomoć mora dati članicama koje su najteže pogođene pandemijom, a koje same zbog prezaduženosti i pomanjkanja sopstvenih sredstava ne mogu da se izbore s padom privredne aktivnosti, ali tako da se „troši samo ono što je zarađeno“.

foto: EPA/FRANCISCO SECO

Ali misle da to više moraju biti krediti, nego velika svota „poklona“ koje će solidarno vraćati sve članice Unije, kao i da te manje imućne članice, a to su naročito Italija i Španija, uporedo moraju preuzeti obavezu sprovođenja strukturnih reformi tržišta rada, penzionog sistema i budžetsko-poreskog mehanizma.

Italija, Španija i južne zemlje EU su takođe velika izvozna tržišta za „štedljivu četvorku", Finsku, kao i Nemačku.

Vrlo tugaljivo je pitanje, kazali su zvaničnici na zasedanju, i kako će biti prihvaćen stav većine članica EU, Evropske komisije i Evropskog parlamenta da iz ukupnog fonda oporavka od hiljadu i preko 800 milijardi evra sredstva ne mogu dobiti one članice Unije koje krše temeljne vrednosti vladavine zakona, nezavisnosti pravosuđa i slobode medija.

Šarl Mišel
Šarl Mišel foto: EPA/FRANCISCO SECO

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predstaviće večeras EU liderima novi kompromisni predlog budžeta i fonda za oporavak EU.

Ukupna suma budžeta i fonda se nisu menjale sa 1074 miljarde evra i 750 milijardi evra, ali je promenjen balans u oblasti grantova i pozajmica.

Novi predlog podrazumeva i izdavanja za Instrument pretpristupne pomoći za zemlje u procesu proširenja 12,5 miljardi evra za narednih 7 godina.

Nakon četiri dana i tri noći maratonskih pregovora u različitim formatima, lideri 27 zemlja članica spremni su i večeras da sednu za isti sto i ponovo pokušaju da dođu do zajedničkog odgovora na finasiranje i oporavak privrede EU u narednih sedam godina.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track