Najnovije vesti
Vesti Društvo
"ROK JE ISTEKAO! ODGOVORNOST ZA SVE!" Protest u Novom Sadu zbog prebijanja autističnog mladića

"ROK JE ISTEKAO! ODGOVORNOST ZA SVE!" Protest u Novom Sadu zbog prebijanja autističnog mladića

Nekoliko desetina građana okupilo se večeras u 19 časova ispred novosadske palate pravde u Sutjeskoj ulici na protestu simbolično nazvanom ’’Rok je istekao! Odgovornost za sve!’’. Ovaj skup praktično predstavlja nastavak prošlonedeljnog ’’Protesta protiv policijske represije!’’ ispred policijske stanice u naselju Detelinara, a koji je održan povodom prebijanja autističnog mladića.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Novi Sad, protest Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Novi Sad, protest
Pročitajte još

Okupljeni na protestu ponovili su da nisu odustali od zahteva sa prethodnih skupova, te da insistiraju na obelodanjivanju istinitih informacija u vezi sa počiniocima krivičnog dela zlostavljanja i mučenja mladića sa smetnjama u razvoju, kao i na njihovoj ostavci i procesuiranju.

Zahtevaju i puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika koji su privedeni, prebijeni i osuđeni pod lažnom optužbom i s lažnim svedočenjima policajaca, kao i preusmeravanje novca namenjenog za policiju u zdravstvo kako bi se povećali resursi u ljudstvu i opremi za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Podsetimo, Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije podneo je prošle nedelje krivičnu prijavu protiv policajca Slobodana Drmanca zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje, jer je tokom protesta u Novom Sadu 8. jula tukao 19-godišnjeg mladića sa autizmom.

Okupljeni na večerašnjem protestu istakli su da Drmanac nije jedini vinovnik tog incidenta, te da je nesrećnog mladića tuklo više policajaca kao što se može videti na snimku koji je danima kružio po društvenim mrežama. Okupljeni su tražili da svi oni koji su tukli autističnog mladića podnesu ostavke i budu procesuirani.

Skup je završen bez ikakvih incidenata.