U RS nepovoljna epidemiološka situacija, ponovo obavezno nošenje maski na otvorenom 1Parlament Republike Srpske Foto: EPA/MIKKO PIHAVAARA

U Republici Srpskoj biće ponovo obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom, na mestima gde nije moguće držati distancu od dva metra, izjavio je danas ministar zdravlja Alen Šeranić.

„To znači da će maske biti obavezne tamo gde se okuplja puno ljudi na otvorenom, dok se čeka u redovima ili tokom različitih vrsta manifestacija i skupova, u koje spadaju i sahrane“, kazao je Šeranić nakon sastanka Republičkog kriznog štaba

Republički štab je do 3. avgusta produžio odluku o sportskim takmičenjima bez prisustva publike.

Šeranić je rekao da je i dalje dozvoljeno okupljanje do 50 osoba, kao i da radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje od šest sati ujutru do 23 časa uveče.

Kad je reč o kapaciteta u bolnicama, ministar zdravlja je rekao da su sve bolnice obavezne da organizuju kovid odeljenje, u skladu sa svojim resursima.

„Trenutno imamo kapaciteta za smeštaj pacijenata. U Zvorniku imamo kapacitet koji je popunjen, ali tu uskače bolnica u Bijeljini. Shodno tome komuniciramo i na taj način zbrinjavamo sve pacijente. Tako da to trenutno nije problem“, rekao je Šeranić.

Ministar zdravlja još je ukazao da je epidemiološka situacija u RS nepovoljna, da je na raspiratorima trenutno deset osoba od kojih osam u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, te po jedna u bolnicama u Istočnom Sarajevu i Bijeljini.

U RS trenutno je na korona virus pozitivno 3.719 osoba, a od bolesti se oporavilo njih 1.833.

Šeranić je kazao da je 60 odsto zaraženih starosne dobi od 30 do 64 godine, 17 odsto od 15 do 29 godina, te da je značajno pao broj zaraženih osoba starijih od 65 godina koje su, kako je naveo, najrevnosnije kada je reč o nošenju zaštitne opreme.

Prema njegovim rečima, u bolnicama u RS do sada nije bilo potrebe za zbrinjavanjem dece pozitivne na korona virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari