');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

NEDOSTAJU DVA MINUTA Prikazani video-snimci u nastavku suđenja vozaču Zorana Babića, porodica nastradale žene poručuje da će PRAVDA BITI ZADOVOLJENA

Na današnjem nastavku suđenja Dejanu Stanojeviću (36), vozaču bivšeg direktora preduzeća "Koridori Srbije" Zorana Babića, koji se tereti za tešku saobraćajnu nezgodu 31. januara 2019. na naplatnoj rampi kod Doljevca, prikazani su video-snimci sa nadzornih kamera, koji su delemično zabeležili trenutke ovog strašnog saobraćajnog udesa.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Udes u kom je povređen Babić Foto: B. Janačković / RAS Srbija
Udes u kom je povređen Babić

Prikazana su četiri snimka na kojima se ne vide učesnici i povređeni u nesreći, već samo kratki momenti sudara, dok je konstatovano da na jednom od snimaka nedostaje oko dva minuta video materijala.

Nedostaju dva minuta

Na najintrigantnijem snimku, na kojem nedostaje dva minuta video materijala, vidi se vozilo tamne boje kako započinje ulazak u kanal za naplatu elektronske putarine, ali se zaustavlja, vraća i ulazi u susedni kanal. Nakon toga kontinuitet snimka se prekida i snimak nastavlja nakon nešto manje od dva minuta. Na tom snimku nije se videla bilo kakva nezgoda.

Na ostalim snimcima vidi se trenutak udarca u vozilo u kojem je natradala Stanika Gligorijević iz Debelice kod Knjaževca, zatim vozilo koje se nalazi ispred tog automobila kako od siline udara proleće i probija rampu, kao i vozila koja prolaze bez zaustavljanja, i da u jednom trenutku na kolovozu postoji predmet kojeg pre toga nije bilo.

Suprotni stavovi advokata

Branilac Stanojevića, advokat Slavoljub Milošević, nakon pregleda snimaka rekao je da se na njima vidi da vozila izlaze iz magle i da se primećuje kako "kaiševi" magle prelaze preko kolovoza, te da se na osnovu refleksije svetlosti farova o oznake na kolovozu može zaključiti da je na putu bilo poledice.

S druge strane advokat oštećenih Božo Prelević istakao je da su snimci pokazali da nijedno vozilo nije imalo problema sa klizavim kolovozom, niti problem da vidi naplatnu rampu, te da se u daljini jasno vide trake upozorenja na kolovozu, što govori da je vidljivost bila dobra.

On je rekao da se na snimcima ne vidi magla kako prelazi preko kolovoza, već da je u pitanju osobenost kamere koja na taj način reaguje kada naiđe vozilo sa upaljenim svetlima.

Na konstataciju sudije Miška Radivojevića da postoje očevici nesreće koji nisu saslušani, a da su dvojica od tih svedoka policajci, od kojih je jedan posle nesreće sačinio službenu belešku, Prelević je predložio da oni budu saslušani na sledećem ročištu.

Tome su se usprotivili Babićev zastupnik advokat Milan Petrović, kao i Stanojevićev branilac, ali je sud ipak odlučio da sasluša te svedoke.

Pred sudom se pojavio i predsednik komisije veštaka sudske medicine Stevan Todorović koji je odgovarao na pitanja kako su utvrđene povrede koje je zadobio Stanojević u nesreći.

Pročitajte još

Na pitanje Prelevića on je rekao da je povreda koju je zadobio Stanojević naprsnuće šestog rebra konstatovana nakon pregleda u domu zdravlja četiri dana posle nesreće, a nakon snimanja na rendgenu i pregleda lekara specijaliste grudne hirurgije. On je objasnio da je komisija veštaka svoj nalaz donela na osnovu pisanih lekarskih izveštaja.

Veštak Stevan Todorović rekao je da u konkretnom slučaju, samo na osnovu povreda koje je pretrpeo vozač, ne može da se izjasni gde je on u trenutku sudara sedeo.

Sud je konstatovao da Zoran Babić nije prisustvovao suđenju. Advokat Petrović je na to odgovorio da je Babić "nešto bio bolestan".

Da nema snega i leda na kolovozu glasno je konstatovala i Mirjana Aleksić, sestra poginule Stanike Gligorijević, koja je takođe povređena u nesreći.

- Pravda će da pobedi, uskoro će da se zna - poručila je Aleksić novinarima posle suđenja.

Na sledećem ročištu, koje je zakazano za 21. oktobar, biće saslušana četiri svedoka, od kojih su dvojica policajci na okolnosti šta su videli odmah neposredno nakon nesreće, kao i predsednik veštaka saobraćajne struke na predlog odbrane.

Prelević je zatražio da se predsednik komisije veštaka medicinske struke Radovan Karadžić sasluša i na okolnosti da li je moguće da se na osnovu zadobijenih povreda izjasni ko je upravljao vozilom.

Foto: B. Janačković / RAS Srbija

Stanojević se tereti da je 31. januara 2019. godine izazvao tešku saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi kod Doljevca u kojoj je stradala jedna, a četiri osobe povređene teže i lakše. Na suđenju u novembru prošle godine, u Osnovnom sudu u Nišu Stanojević je negirao krivicu i rekao da samo "delimično priznaje izvršenje krivičnog dela" koje mu se stavlja na teret.

- Delimično priznajem krivično delo jer je nesporno da sam ja upravljao vozilom ali postoje još niz drugih okolnosti kao što su vremenske prilike, magla i klizav kolovoz - rekao je tada Stanojević u prvom obraćanju pred sudom.

U saobraćajnoj nesreći na licu mesta nastradala je Stanika Gligorijević (52) iz iz Debelice kod Knjaževca, teške povrede opasne po život zadobila je putnica u opelu Mirjana Aleksić, dok su teže povređeni Babić koji je zadobio prelom butne kosti kao i vozač “pasata” Stanoje Stanković koji je zadobio je tešku povredu vrata usled trzanja, Vozač “opela” Srđan Aleksić u udesu je samo lakše povređen.

Video: Babić izlazi iz sudnice na prethodnom ročištu

Babićev vozač je ranije naveo da se ne seća da je primetio saobraćajne znakove koje najavljuju približavanje naplatnoj rampi I nalažu smanjenje brzine a da je trepteća svetla video u istom trenutku kada I rampu.

- Kada sam izašao iz magle odmah sam uočio rampu i vozila. Stisnuo sam kočnicu jako koliko sam mogao - rekao je tada Stanojević i dodao da ne može da opredeli koliko je prošlo od momenta kočenja do udara u rampu, kao ni koja je udaljenost od rampe.

"Da mogu da vratim vreme, voleo bih da taj dan nije postojao i najiskrenije mi je žao", izjavio je Babić u februaru ove godine, na suđenju njegovom vozaču Stanojeviću u Osnovnom sudu u Nišu.

Foto: B. Janačković / RAS Srbija

Babić je u izjavi datoj tužilaštvu naveo da je kritičnog dana krenuo u Vladičin Han na službeni put "škodom superb".

- Sedeo sam na zadnjem sedištu, dijagonalno iza vozača Dejana koji me je vozio na svim službenim putovanjima. Zaspao sam ali me je vozač probudio u Ražnju na benzinskoj pumpi da doručkujemo. Seo sam opet pozadi na isto mesto i nastavil smo put posle 10 do 15 minuta. Nisam obraćao pažnju na vremenske prilike. Posle dva, tri telefonska razgovora, ponovo sam se uspavao - rekao je on, a onda je dodao da ga je potom probudila inercija kada je sa zadnjeg sedišta poleteo unapred.

- Uhvatio sam se za prednje suvozačevo sedište, ali sam preleteo napred i udario glavom u šoferšajbnu. Video sam da mogu da pomeram prste na rukama i nogama. Onda sam osetio jak bol u levoj nozi i onesvestio se - naveo je ranije Babić u izjavi OJT koja je pročitana u sudu.