Emirati poslali raketu na Mars VIDEO

Svetske vesti - Ponedeljak 20.07.2020 - 12:00

Raketa "Al Amar" lansirana je iz Japana i nosi satelit koji bi u februaru 2021. trebalo da uđe u orbitu Marsa.

Treća zemlja koja se uključila u istraživanje Marsa FOTO: Getty Images Treća zemlja koja se uključila u istraživanje Marsa FOTO: Getty Images
Ujedinjeni Arapski Emirati su uz Kinu i SAD treća zemlja koja se uključila u istraživanje Marsa.
 
Iz japanskog svemirskog centra Tanegašima u nedelju uveče po evropskom vremenu lansirana je japanska raketa koja nosi emiratski satelit koji će ući u orbitu Marsa i neće se spuštati na samu planetu, za razliku od kineskih i američkih misija.
 
Satelit se zove "Al Amar" što na arapskom znači nada, a zvaničnici UAE su posle uspešnog lansiranja izjavili da je to deo planova da se u narednih sto godina Mars kolonizuje.
 
Ovaj trenutak izuzetno je povoljan jer će u oktobru Mars biti najbliže Zemlji, udaljen oko 62 miliona kilometara.
 
Očekuje se da "Al Amar" uđe u orbitu crvene planete u februaru čime će se simbolički obeležiti pola veka ujedinjenja sedam arapskih emirata u jednu državu.
 
Satelit će u orbiti Marsa provesti 687 dana što je jedna marsovska godina. Cilj misije je da naučnicima celog sveta pribavi podatke o stanju atmosfere Marsa u različitim sezonama, što je trenutno nepoznato.
 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: