Američki izbori 2020: Kanje Vest pokrenuo nesvakidašnju kampanju za predsednika

Obožavatelji su se zapitali da li je nominacija za predsednika ovog repera stvarna.

BBC

Izvor: BBC

Ponedeljak, 20.07.2020.

10:18

Američki izbori 2020: Kanje Vest pokrenuo nesvakidašnju kampanju za predsednika
Vest se obratio publici bez mikrofona/Reuters

Kanje Vest je zvanično pokrenuo kampanju za američke predsedničke izbore 2020, na nesvakidašnjem mitingu u Čarlstonu u Južnoj Karolini.

Vest, koji ima 43 godine, kandidovao se ispred njegove "Rođendanske stranke" (ili Rođendanske žurke, prim.prev).

Tokom događaja je delovalo da reper drži spontane političke govore, a imao je i nekoliko tirada - uključujući i one na temu abortusa

Obožavatelji su se pitali da li je ova nominacija za Belu kuću u poslednjem času zapravo promotivni trik.

Miting u Čarlstonu nije odgovorio na pitanja da li je njegova kandidatura istinska. Ali jedan tvit, koji je sada obrisan, objavljen na Vestovom profilu u subotu, navodno je prikazivao listu pesama za novi album - što je doprinelo spekulacijama.

Događaju, koji je održan u gradskoj sali za venčanja i konferencije, mogli su da prisustvuju samo registrovani gosti - ali na sajtu Vestove kampanje nije postojala mogućnost da se ljudi prijave ili potvrde dolazak.

Šta je Kanje Vest rekao na mitingu?

Vest se rapslakao dok se obraæao publici/Reuters
Vest se pojavio sa brojem "2020" izbrijanim na potiljku glave i noseći zaštitni prsluk, a publici se obratio bez mikrofona.

Nije bilo mikrofona ni u publici, zbog čega je Vest više puta govorio ljudima da budu tihi kako bi mogao da čuje postavljena pitanja.

U jednom momentu je počeo da plače dok je pričao o abortusu, rekavši da su se njegovi roditelji umalo odlučili na abortus: "Ne bi bilo Kanjea Vesta, jer je moj otac bio previše zauzet".

Dodao je: "Zamalo da ubijem svoju kćerku... čak iako će se moja žena [Kim Kardašijan Vest] razvesti od mene posle ovog govora, ona je donela Nort na ovaj svet, čak i kada ja to nisam želeo".

Međutim, u nastavku je dodao da veruje da abortus treba da ostane legalan, ali da bi trebalo da postoji finansijska podrška za mlade majke koje se bore sa problemima, rekavši da "svako ko ima bebu, dobija milion dolara".

"Jedina stvar koja nas može osloboditi je poštovanje pravila koja su nam data za obećanu zemlju", rekao je. "Abortus treba da bude legalan, jer pogodite šta? Zakon ionako nije Božiji, pa šta je onda legalnost?".
Kanje Vest je postao emotivan dok je govorio o svojoj supruzi Kim Kardašijan Vest i njihovoj deci Kanye/Getty Images
Održao je i improvizovani monolog o Harijet Tabman, aktivistkinji za oslobođenje i prava Afroamerikanaca iz 19. veka.

"Harijet Tabman nikada zapravo nije oslobodila robove, samo je omogućila da robovi idu da rade za druge belce", rekao je - a ova izjava je izazvala negodovanje u publici.

Tabman je rođena kao robinja, ali je uspela da pobegne sa plantaža u Merilendu 1849, kada je imala 27 godina. Potom se vratila na Jug da bi spasila ostale robove kroz mrežu puteva i sigurnih kuća poznatu kao "podzemna železnica", rizikujući sopstveni život.

Vest je kroz suze govorio o pokojnoj majci, koja je umrla 2007. godine usled komplikacija sa estetskim hirurškim zahvatom.

Kakve su bile reakcije?

Nisu svi bili oduševljeni govorom - većinom zbog komentara o Harijet Taubman - ali neki su se zabrinuli za Vestovo stanje.

Profesor Džejson Nikols, viši predavač Afroameričkih studija na Univerzitetu u Merilendu, rekao je za BBC da se plaši da Vestov konfuzni nastup ukazuje na "maničnu epizodu" - iako ističe da nije psiholog.

"Priznao je ranije da se bori sa mentalnom bolešću i da nekad ne uzima lekove.

"Bio je malo više koherentan nego u prethodnim navratima... kada je imao ovakve tirade, ali zaista verujem da trenutno nije na dobrom mestu. Rekao je neke jako bizarne stvari."

Profesor Nikols je dodao da je razočaran, jer se nadao da bi Vest mogao da "pogura druge kandidate", da je imao prave savete i podršku.

"Zapravo me je zanimalo šta će se desiti, ali nakon današnjeg događaja, to interesovanje se samo pretvorilo u brigu".

Da li će Kanje Vest zaista biti na glasačkim listićima?

Vest, koji je najavio kandidaturu 4. jula, već je zakasnio na rok za kvalifikaciju za glasanje u nekoliko država. Mora da skupi dovoljno potpisa kako bi se našao na glasačkim listićima u brojnim drugim državama.

Prošle nedelje se kvalifikovao za izborne listiće za predsedničke izbore u Oklahomi, prvoj državi gde je ispunio uslove pre isteka roka. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: