BiH

Jači kroz partnerstvo

Jači kroz partnerstvo
Foto: N.N. | Jači kroz partnerstvo

Dana 14.4.2020. godine Vojska SAD je među prvima reagovala na zahtjev Bosne i Hercegovine upućen NATO-u za prijeko potrebnu podršku u borbi sa virusom korona. SAD su obezbijedile kontejnere humanitarne pomoći preko Programa Ministarstva odbrane SAD za međunarodnu humanitarnu pomoć zemljama u slučaju katastrofe i pomoć civilnom društvu. Ipak, ova pomoć je samo dio združene međunarodne podrške.

Ubrzo nakon što je Evropska komanda vojske SAD obezbijedila ovu pomoć, Ujedinjeno Kraljevstvo otvorilo je prvu od četiri obnovljene vojne ambulante u kasarnama u Sarajevu, Banjaluci, Čapljini i Tuzli kako bi se povećao kapacitet Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za pružanje podrške civilnim vlastima u borbi protiv virusa korona. Ovim dvjema aktivnostima brzo je postavljena osnova za još više pomoći koja je, preko NATO-a, dostavljena svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Iskustvo koje imaju NATO, SAD i UK u reagovanju u vanrednim situacijama imalo je jasan, vidljiv utjecaj u zemljama zapadnog Balkana tokom pandemije izazvane virusom korona. NATO je koordinirao stotine zahtjeva za bilateralnu pomoć preko Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe. Zahtjevi su stizali iz zemalja saveznica, uključujući Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu kao NATO partnera. Odgovor NATO-a na pandemiju još je jedan pokazatelj zajedništva i solidarnosti koji su uvijek duboko prisutni u Savezu i dokaz su njegove predanosti stabilnoj i sigurnoj Evropi i u teškim vremenima.

Jedanaest zemalja članica NATO saveza pružilo je pomoć zapadnom Balkanu već u prvih nekoliko sedmica, iako su se istovremeno i same borile sa pandemijom, što jasno ukazuje na dobrobiti procesa evroatlantskih integracija. Dok se pandemija izazvana virusom korona širila Evropom, NATO je 27.3.2020. primio Sjevernu Makedoniju u članstvo kao 30. članicu Saveza.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva i Evropska komanda Vojske SAD brzo su reagovale na zahtjev za pomoć koji je uputila Sjeverna Makedonija i pomogle nabavku visokotlačnih dezinfekcionih čistača, jednokratnih rukavica, maski, laboratorijskih materijala i druge visokokvalitetne lične zaštitne opreme za borbu protiv ove smrtonosne bolesti. Ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska objavila je četvrtog aprila na svom Twitter profilu: "Suočavamo se sa najtežim trenucima u borbi protiv virusa korona, ali smo u ovoj borbi jači jer nismo sami." Tweet je zaključila hashtagom, #WeAreNATO (Mi smo NATO). Slična podrška pružena je našim partnerima u Albaniji, Kosovu i Crnoj Gori.

Ujedinjeno Kraljevstvo je za bolnicu za smještaj oboljelih od kovida-19 u Beogradu, u Srbiji, obezbijedilo hiljade vizira, hladnjake za pohranjivanje testova i opremu za dezinfekciju. A Sjedinjene Američke Države su od aprila 2006. godine obezbijedile više od milion američkih dolara direktno za Vojnomedicinsku akademiju Oružanih snaga Republike Srbije preko već postojećeg programa u oblasti zdravstva i zdravstvene prevencije, kao i donaciju PCR (lančana reakcija polimeraze) aparata za testiranje na virus korona za kliniku u Nišu.

Reakcija Alijanse u borbi protiv virusa korona nastavak je dugogodišnje podrške koju NATO pruža zemljama u regionu, uključujući podršku u pripremi za reagovanje u vanrednim situacijama. Evropska komanda Vojske SAD je, u zadnje tri godine, započela ili završila 135 projekata pomoći u vrijednosti od 36 miliona američkih dolara u oblasti zdravstva, spremnosti za vanredne situacije, obrazovanja i humanitarnih aktivnosti u zemljama zapadnog Balkana.

Zemlje zapadnog Balkana razvijale su odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i preko Programa državnog partnerstva (SPP - State Partnership Program). Tokom zadnje decenije Nacionalna garda SPP izvela je sljedeće zajedničke operacije sa zemljama zapadnog Balkana: Nacionalna garda Države Iowa sa Kosovom, Nacionalna garda Države Maine sa Crnom Gorom, Nacionalna garda Države New Jersey s Albanijom, Nacionalna garda Države Ohio sa Srbijom, te Nacionalna garda države Vermont sa Sjevernom Makedonijom. Evo jednog primjera ove dugogodišnje saradnje koja je omogućila bolju reakciju na pandemiju: Oružane snage BiH vrlo brzo su bile spremne obezbijediti dezinfekciona sredstva dijelom i zbog obuke koju su imale sa Nacionalnom gardom Države Maryland.

Osnovni način podizanja nivoa spremnosti oružanih snaga da reaguju u vanrednim situacijama su zajedničke vojne vježbe koje se održavaju u svim zemljama zapadnog Balkana. Pripadnici oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a su, pored drugih vježbi širom regiona, učestvovali u vježbama reagovanja u vanrednim situacijama u Srbiji i na Kosovu. Sve zemlje regiona su spremno reagovale poslije zemljotresa u Albaniji 2019. godine, što je sposobnost koju su razvile kroz dugogodišnje izvođenje zajedničkih vojnih vježbi.

Pandemija izazvana virusom korona pokazuje koje su koristi stalne saradnje između NATO-a i zemalja zapadnog Balkana. Kovid-19 nam je pokazao da granice baš i ne pružaju veliku zaštitu i da je viši nivo regionalne saradnje apsolutno neophodan. Štaviše, moramo biti svjesni da vanjski izazovi usmjereni ka našim zajedničkim ciljevima stabilnosti i sigurnosti nastoje iskoristiti pandemiju izazvanu virusom korona za promociju vlastitih interesa, provokativno djelovanje i sijanje nezadovoljstva. To smo vidjeli na mnogim primjerima kibernetičkih napada i širenja dezinformacija.

Dugogodišnja pomoć Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i NATO saveznika pomogla je podizanje nivoa sposobnosti u svakoj zemlji zapadnog Balkana, ne samo da se uspješnije bori sa kovidom-19, već i sa posljedicama zemljotresa, poplava i drugih prirodnih nepogoda. Uvjereni smo da će snažniji evroatlantski angažman uticati na kontinuirano podizanje nivoa sigurnosti, stabilnosti i izdržljivosti širom regiona. Sa našim saveznicima, partnerima i prijateljima u zemljama zapadnog Balkana, mi smo jači i spremniji da se izborimo sa izazovima u budućnosti.

Objavljivanje ovog teksta dijelom je finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije