Freske u Aja Sofiji biće prekrivene za vreme molitve muslimana

Ikone i freske sa likovima iz Biblije koje se nalaze u Svetoj Sofiji u Istanbulu biće prekrivene zastorima za vreme molitve muslimanskih vernika, izjavio je predstavnik za medije predsednika Turske Ibrahim Kalin.
Freske u Aja Sofiji biće prekrivene za vreme molitve muslimana
Foto: Pixabay
S obzirom na to da u džamijama ne smeju da budu slike svetaca ili proroka, prošle nedelje je saopšteno da će freske i ikone biti pokrivene zavesama, ili laserskom tehnologijom, preneo je Rojters.
 
U jučerašnjem intervjuu za NTV, Kalin je rekao da će slika Device Marije i anđela Gavrila, koja se nalazi u pravcu Kible, odnosno u smeru prema kojem se okreće svaki musliman tokom molitve, biti prekrivena zavesom. Dodao je da ostale freske Isusa i drugih hrišćanskih svetaca nisu problem, jer se ne nalaze u pravcu Kible, ali nije precizirao da li će i one biti prekrivane.
 
U vreme kada se ne održavaju molitve Sveta Sofija će biti otvorena za posetioce i u tom periodu sve freske i ikone će biti otkrivene.
 
Turski predsednk Redžep Tajip Erdogan u nedelju je posetio Svetu Sofiju da bi se uverio kako teku pripreme za prvu molitvu muslimanskih vernika.
 
Izgradnja Svete Sofije je završena 537. godine i do pada Carigrada 1453. bila je jedan od najpoznatijih hrišćanskih hramova na svetu. Turci su je te godine pretvorili u džamiju i nazvali Aja Sofija, da bi otac savremene Turske Kemal Ataturk 1934. godine odlučio da je pretvori u muzej.
  • Milos

    21.07.2020 10:05
    Nenad
    Hvala, bio sam dva puta, naravno posetio Svetu Sofiju. Sledeći put ću ići i u arhivu. Bio sam i u arheološkom muzeju, fantastičan je. To ne umanjuje glupost koju je Erdogan uradio.. Doduše niko nije spomenuo taj ugovor koji su Turci uramili, ne verujem da su bili tako velikodušni.. Mozda je u pitanju marketing, ipak je na delu neoosmanska politika. Vi ste ipak živeli tamo pa vam verujem.
  • Nenad

    20.07.2020 22:16
    @dr@miloš
    Čitam vaša izlaganja iliti polemiku i više bih se složio sa izlaganjem@dr. Jasam za razliku od vas dvoje imao tu priliku fa živim u turskoj dve godine gde sam naučio turski jezik i pismo. Elem istanmbul ima veoma bogatu arhivu za sve države koje su osvajali u to spada koliko je građana živelo,nekretnine,crkve,porodice sa imenima i prezimenima gde sam našao i svoje pretke i šta su posedovali od nekretnina u to vreme. Zaista veoma bogata,precizna i tačna arhiva. A konkretno o aja sofiji uramljen je kupoprodajni ugovor i navedena je tačna suma zlata koliko je data pravoslavnoj ruskoj crkvi i vatikanu. Uz to je detaljno opisano osvajanje carigrada uz sve žrtve i građane koi su porobljeni kasnije postali stnovnici nove države. Zato turcima niko nemože ništa da prebace jer ti odmah iz arhive izvade dokument koi pobija bilo koju teoriju. Zato i zapad ćuti na ovo dešavanje i vraćanje aja sofiju u hram islamske molitve. Ako imate nekada prilike da boravite u istanbulu obavezno idite u muzeje i potražite arhivu sigurno ćete naći svoje pretke neverovatno iskustvo.
  • svasta

    20.07.2020 22:00
    "Dr" o cemu ti pricas, kakvi Rimljani kakve nebuloze? Nikakve 'cinjenice' nisi izneo sem nekih erdogansko-dzihadistickih i antisrpskih besmislica... Odakle Austirji ili Turskoj pravo na Petrovaradin, i jedni i drugi su bili okupatori, kao i Rimljani (koji sa danasnjom Italijom nikakve veze nemaju). Poredis tvrdjavu i crkvu, da l neko sa trunkom mozga ili morala moze da poredi vojnu fortifikaciju sa verskim objektom? Aja Sofija je bila 'katolicka' jedino kad su je krstasi isto tako na silu i macem oteli i sline zlocine pocinili, procitaj malo o 1204. umesto jos jedne pateticne zamene teza u pokusaju. Osmanlije su je otele 1453. a otimaju je ponovo u 21. veku. I ko na planeti zemlji moze da pravda to sramno otimanje tudje kulturne bastine i (ponovno) a sve zarad jeftinog politickog marketing jednog teskog diktatora Erdogana, diktatora koji je izvrsio cistke po samoj Turskoj, pobio silne Kurde, sad ih ubija po Siriji i IRaku, podrzava teroriste u Siriji i Libiji, provocira i Jermeniju, provocira Grcku, salje migrante na Evropu... zlo najgore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.