U Šumadiji 1.316 obolelih od početka epidemije 1Sarajevo Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Prema podacima kragujevačkog Instituta za javno zdravlje za petak i subotu, u Šumadiji su od kovida 19 obolela još 98 žitelja te regije, od kojih je 71 iz Kragujevca.

Među novoobolelima je i šest pacijenata iz Rače, pet iz Knića,  po dva iz Aranđelovca i Batočine i jedan iz Lapova.

Od početka epidemije do danas, u Šumadijskom okrugu je 1316 pacijenata pozitivno na korona virus.

U Kragujevcu je 1.129 osoba obolelo od  kovida 19, u Aranđelovcu 92, Topoli 33, Rači 36, Batočini 28, Lapovu 10 i Kniću 75.

U kućnoj izolaciji je 456 osoba iz Kragujevca, 97 iz Aranđelovca, 17 iz Lapova, 62 iz Knića, 22 iz Batočine, 11 iz Topole i 8 iz Rače, što je ukupno 673 osoba u Šumadiji.

U kragujevačkom Kliničkom centru, hospitalizovano je 90 pacijenata, od kojih je 15 na respiratoru.

O ozbiljnosti situacije u Šumadiji i Kragujevcu svedoči i činjenica da je na kragujevačkom Gradskom sajmištu „Šumadija sajam“ formirana prva privremena kovid bolnica sa oko 170 mesta, i u kojoj  će,prema oficijelnoj najavi, da bude angažovano 20 lekara i 38 medicinskih tehničara.

Istovremeno, u  Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika (nekadašnja Zastavina medicina rada) sutra (ponedeljnjak) bi, prema prošlonedeljnoj najavi, trebalo da počne sa radom nova, odnosno druga kovid ambulanta.Prva je prošlog meseca locirana u nekadašnjem Antituberkoloznom dispanzeru (ATD) kragujevačkog Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari