U Češkoj najviše pozitivnih od početka epidemije, ali u lokalnim žarištima 1Foto: EPA-EFE/JAMES GOURLEY

U Češkoj je posle pet dana kada je za redom zabeleženo više od 100 novih slučajeva pozitivnih na virus korona broj aktivnih slučajeva jutros prešao rekord od početka epidemije iz aprila, ali epidemiologe trenutno 4.764 zaraženih Čeha ne zabrinjava jer su u lokalnim žarištima, a zdravstveni sistem nije uopšte opterećen.

U 3.946 testova obavljenih u subotu potvrđeno je 113 novih pozitivnih tako da je trenutno aktivnih pacijenata 4.764, što je za 30 više nego rekordnog dana u aprilu, svi sa vrlo blagim simptomima ili bez njih, dok je u bolnicama svega 135 pacijenata, od toga samo 21 u težem stanju a od početka epidemije preminulo je 358 ljudi.

„Taj broj 4.764 ne odražava potpuno ono što se dešava u sistemu. Mnogo ljudi ima virus ali bolest protiče sa klinički zanemarljivom slikom. Kad pogledamo opterećenje zdravstvenog sistema imamo 135 hospitalizovanih, od težih slučajeva svega 10 je na respiratoru, jedan na vantelesnom krvotoku“, kazao je danas češkom javnom tv servisu ČT24 jedan od stručnjaka iz češkog epidemiološkog tima Roman Primula.

Taj bivši šef češkog Kriznog štaba za suzbijanje pandemije kovid-19 naglasio je da stanje tako ne može da se poredi sa onim što je bilo u jeku epidemije na početku prvog talasa.

„Ni dnevni priraštaj novih slučajeva ne dostiže 300 do 400 što bi nagoveštavalo dolazak drugog talasa“, kazao je Primula.

Novi slučajevi otkrivaju se efikasno pre svega zahvaljujući projektu Pametni karantin gde se ubrzano trasiraju kontakti pozitivnih pacijenata i to uglavnom u industrijskoj oblasti na istoku zemlje, gde je virus ušao u rudnike, među rudare i njihove porodice.

Najgore stanje je u Moravsko-šlezijskom regionu gde su vraćene neke mere koje ne važe za ostatak zemlje, pošto se virus korona pojavio u Gradskoj bolnici u Ostravi, dečijem letnjem kampu u Štramberku i među zaposlenima nekih preduzeća u Ostravi a počinje da se širi među rizične, osetljive grupe – starije od 65 godina.

Rekord pozitivnih slučajeva na 100.000 stanovnika drži rudarska oblast oko Karvine, 47 pozitivnih, dok je najmanje u Ostravi – 10 slučajeva na 100.000 stanovnika, tako da od danas timovi češke armije ponovo pomažu u opštem testiranju u rudnicima u toj oblasti koje će trajati narednih nekoliko dana.

Pozitivni slučajevi otkriveni su i u Centralnoj češkoj, blizu Praga, na jugu u Kutnoj Hori i Mnjelnjiku, severno od češke prestonice, uglavnom u preduzećima.

Kao manje lokalno žarište računa se i sam Prag sa do sada zabeleženih 2.757 slučajeva, gde je prema najnovijimpodacima 6,8 zaraženih na 100.000 stanovnika.

U Češkoj je od početka epidemije obavljeno 618.243 testa u kojima je potvrđeno 13.855 pozitivnih slučajeva a do danas je ozdravilo 8.733 ljudi, preminulo je 358.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari