Lideri EU i dalje bez dogovora oko paketa za oporavak

Lideri EU 27 i nakon drugog dana maratonskih pregovora u Briselu nisu uspeli da postignu dogovor oko paketa za oporavak Unije od posledica krize zbog kovida-19.
Lideri EU i dalje bez dogovora oko paketa za oporavak
Foto: 021.rs
Dvodnevni samit u Briselu produžen je i na treći dan, a EU lideri će ponovo na okupu biti u nedelju u podne kada se očekuje novi kompromisni predlog predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.
 
Na početku drugog dana samita lidere je već čekao novi predleg predsednika Mišela koji je ponudio komropmis "štedljivim zemljama" na prvom mestu, koji predviđa smanjenje grantova za oporavak sa 500 milijardi na 450 milijardi evra. Pedeset milijardi evra prvobitno predviđenih za bespovratnu pomoć zemljama članicama Mišel je preneo u deo namenjen pozajmicama koji bi sada umesto početnih 250 milijardi evra trebalo da budu 300 milijardi. 
 
Ukupan fond za oporavak, koji uključuje i grantove i pozajmice, nije se menjao sa prvobitno predloženih 750 milijardi evra. Nije se menjala ni ukupna suma predviđena za sedmogodišnji zajednički budžet EU od 1074 milijarde evra.
 
Tokom 12 sati razgovora u subotu EU lideri su održali zajedničke, plenarne razgovore, ali je naveći deo dana proveden u bilateralnim formatima u kojim su se EU lideri sastajali međusobno ili sa predsednikom Evropskog saveta.
 
Osnovne teme koje su i dalje ostale neusaglašene su upravljanje fondom za oporavak, uslovi za podelu grantova iz fonda za oporavak, kao i ukupna suma paketa za oporavak EU.
 
Predstavnik grupe "štedljivih zemalja" koje se zalažu za manju pomoć i striktnije uslove za pozajmice, kancelar Austrije Sebastijan Kurc, u kratkom obraćanju tokom drugog dana samita ocenio je da je da se stvari kreću u dobrom pravcu.
 
Za razliku od njega, premijer Italije, koja predvodi grupu "južnih zemalja" koje traže veću solidarnost i veću finasijsku pomoć, Đuzepe Konti, naveo je da su pregovori komplikovaniji nego što se očekivalo i da postoji mnogo pitanja koja je nemoguće rešiti.
 
Ukoliko se ni u nedelju ne postigne dogovor, lideri EU 27 trebalo bi ponovo da se okupe u Briselu 27 i 28. jula.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet