ZBOG BUNDŽIJA SAMO TRI RESORA, SRBIJAGAS POD ZNAKOM PITANJA: Izborni rezultat i protesti umanjili potencijal socijalista
Foto: Nebojša Mandić

RAZGOVORI O VLADI

ZBOG BUNDŽIJA SAMO TRI RESORA, SRBIJAGAS POD ZNAKOM PITANJA: Izborni rezultat i protesti umanjili potencijal socijalista

Politika -

Velika razlika u izbornom rezultatu između SNS i SPS, kao i socijalisti koji su išli na proteste, umanjili su pregovarački potencijal toj partiji pred razgovore o vladi

Velika razlika u izbornom rezultatu između SNS i SPS, socijalisti koji su išli na proteste, te pretnja potpredsednika SPS Novice Tončeva da će blokirati auto-put, oborili su cenu Ivici Dačiću i njegovoj partiji pred pregovore o formiranju nove vlade.

Kako saznaje Kurir, ukoliko socijalisti budu deo naredne vlade, gotovo je izvesno da će moći da računaju na tri, u najboljem slučaju četiri ministarska mesta, umesto dosadašnjih pet, a pod znakom pitanja je i javno preduzeće „Srbijagas“, koje su dosad, kao izborni plen, uvek dužili socijalisti. Dačić i Aleksandar Vučić, predsednik SNS, treba da se sastanu u ponedeljak.

foto: Nemanja Nikolić

Sigurni Antić i Ružić

- Ukoliko se SNS i SPS dogovore o nastavku saradnje, socijalisti će zasigurno imati manje ministarskih mesta. Najverovatnije će dobiti tri, možda nekim čudom i četiri. Gotovo je izvesno da će u narednoj vladi biti, uz Dačića, i Aleksandar Antić, koji je dosad vodio sektor energetike, i Branko Ružić, koji je bio na čelu resora za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Slavica Đukić Dejanović, koja je bila ministarka bez portfelja, i Goran Trivan, ministar ekologije, loše se kotiraju i ne mogu da računaju na stara mesta - kaže izvor Kurira i dodaje:

- Dačić nije ljut zbog razvoja situacije. Kada su objavljeni rezultati izbora, bio je svestan da bi mogao da dobije manji deo nego posle prošlih izbora, a ispadi bundžija iz SPS samo su učvrstili tu ideju.

Prema rečima izvora našeg lista, prvi put bi na stolu, posle dugo vremena, mogao da se nađe i „Srbijagas“.

- Ovo javno preduzeće je uvek išlo u ruke SPS, vodi ga Dušan Bajatović i to se odavno i ne dovodi pod znak pitanja. Međutim, naprednjaci sada ne isključuju mogućnost da se sa socijalistima pregovara o malo većem uplivu SNS kadra u „Srbijagas“ - ističe naš izvor.

foto: Zorana Jevtić

Pad broja glasova

Bojan Klačar, programski direktor Cesida, kaže da je „spuštanje koalicionih apetita za SPS sigurno deo ovih tenzija između SNS i SPS kojima svedočimo“ i da „reakcija Tončeva utiče na manevarski prostor za Dačića u pregovorima s Vučićem“.

- Pritom, SPS jeste osvojio više mandata, ali je u padu s brojem glasova. Da li će SPS dobiti manje resora, ne zavisi samo od SPS već i od odluke SNS o saradnji s drugim partnerima. Svakako, imajući sve u vidu, moguć je i manji broj resora ili isti broj, ali sa manjim uticajem - navodi Klačar.

Predstavnici koalicije SPS-JS u ponedeljak će otići kod predsednika Srbije na konsultacije u vezi s formiranjem nove vlade, a na pitanje da li očekuje velike promene među ljudima koji su vodili resore, Dačić je kazao:

- To je pitanje za Vučića i SNS. Vučić ima tu politiku koja afirmiše nove ljude, mlađe ljude, koji nisu imali nekog političkog iskustva. Znači, otvara šansu novim ljudima. Verovatno će to biti slučaj i u novoj vladi.

Slavica Đukić Dejanović

Život ide dalje i kad niste ministar

foto: Zorana Jevtić

Slavica Đukić Dejanović, na opasku da se spekuliše da će SPS imati manje resora i da bi ona mogla da ostane bez svog, poručila je za naš list da život neće stati i pošto ode iz Nemanjine.

- Život ide dalje i kad niste ministar - kazala je ona.

Sa druge strane, Goran Trivan nije odgovarao na pozive, kao ni na sms s konkretnim pitanjem.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track