Izvor: B92

Granice gotovo svih zemalja u koje najčešće idu naši turisti su zatvorene zbig nepovoljne epidemiološke situacije. Neki se uprkos svemu još nadaju da će ovoga leta ići na more, a oni koji su uplatili letovanje i ne mogu sada da odu, brinu kako će im novac biti vraćen.

Turistički vodič Marija Todić se javljala TV Prva iz Turske da kaže da je tamo sve pod kontrolom i lepo vreme, kao da je ta zemlja spremna na situaciju, ali da je slaba sezona.

"U Kušadasiju i Sarimsakliju ima između 300 i 400 ljudi iz Srbije. Neki su došli svojim autom, a neki organizovanim prevozom. U Antalijskoj regiji je otprilike isto toliko naših."

Turisti ne treba da brinu jer ako se razbole od koronavirusa mogu besplatno da se leče u državnim bolnicama Turske. Gosti koji imaju osiguranje koje pokriva kovid 19 moći će da se leče u bilo kojoj privatnoj bolnici.

Osim toga, Todićeva javlja da se cene nisu menjale bez obzira na slabo interesovanje turista, a što se mera tiče kaže:

"Gostima se na ulazu u hotel meri temperatura, na svakom spratu postoji sredstvo za dezinfekciju ruku i to je svugde, i u restoranima, i u buticima..."

Direktor agencije "Plana Tours" Milan Vasić rekao je da je trenutno slabo interesovanje građana Srbije da putuju i da u 95 odsto slučajeva prihvataju zamenska putovanja, kao i da veći procenat želi da putuje ove, a manji procenat iduće godine.

"Trenutno može da se ide u Tursku, Egipat i Španiju, ali za Španiju gotovo da nema interesovanja. Promet turista u te zemlje biće mali. Ako je prošle godine bilo oko 120.000 turista, ove će biti ispod 10.000", smatra Vasić.

Ipak, vlasnici turističkih agencija se još nadaju da će od avgusta krenuti sezona.

"Voleli bismo da početkom ili sredinom avgusta krenemo da radimo. Imali bismo još mesec i po sezone da pomognemo ljudima u turističkim agencijama da izguraju ovu sezonu. Nisam preveliki optimista gledajući situaciju u Srbiji, ali se nadamo da će ljudima biti omogućeno da dobiju rezultat testa u roku od 72 sata tako što če da uključe i privatne klinike u testiranje, pa da onda omogućimo onima koji žele da putuju, da mogu da putuju", optimista je direktor YUTA-e Aleksandar Seničić.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.