Najnovije vesti
Vesti Svet
Jedna zemlja NE ODSTUPA od svojih zahteva: Lideri EU danas nastavljaju presudni samit, iz Brisela stižu LOŠI SIGNALI

Jedna zemlja NE ODSTUPA od svojih zahteva: Lideri EU danas nastavljaju presudni samit, iz Brisela stižu LOŠI SIGNALI

Lideri 27 zemalja članica EU nastavljaju danas u Briselu raspravu o višegodišnjem budžetu EU i fondu za oporavak iz krize izazvane pandemijom korona virusa.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
EU samit, Brisel, Angela Merkel, Emanuel Makron, Ursula fon der Lajen, Viktor Orban, Đuzepe Konte Foto: Tanjug/AP
EU samit, Brisel, Angela Merkel, Emanuel Makron, Ursula fon der Lajen, Viktor Orban, Đuzepe Konte

Posle 13 sati razgovora, oni juče nisu postigli zajednički stav po pitanju veličine i uslova za instrument namenjen oporavku EU od posledica krize COVID-19.

Oni razmatraju predlog Evropske komisije da se EU u narednom periodu zaduži na svetskim tržištima novca do sume ne veće od 750 milijardi evra, od čega će zemljama i regionima EU na raspolagnju biti pozajmice od 250 miljardi evra i grantovi do 500 miljardi evra.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, kao predstavnik grupe "štedljivih"zemalja, naglašava da se Austrija "jasno protivi" predlogu da se kroz fond za oporavak bespovratno podeli 500 miljardi evra koje će EU zajednički da pozajmi i kasnije vraća do kraja 2058. godine.

- Mi jesmo za solidarnost, ali imamo na umu i interese poreskih obveznika Austrije - poručio je Kurc.

Foto: Tanjug/AP

Holandija koči dogovor

Kada je reč o uslovima raspodele novca iz fonda za oporavak, holandski premijer Mark Rute odbio je poslednji predlog predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela koji predviđa višestepeno odlučivanje sa mogućnošću podnošenja žalbe i zahteva da se se o distribuciji novca među zemljma članicama mora odlučivati uz konsenzus svih 27 članica.

Mišel je predložio da se odluke o odobravanju nacionalnih planova donose kvalifikovanom većinom, a odluke o isplati sredstava donosila bi Evropska Komisija uzimajući u obzir mišljenje država članica. Čak i neke zemlje iz grupe štedljivih smatraju holandsko stajalište neprihvatljivim.

Pošto je Rute odbio i modifikovan predlog, Mišel je u petak prekinuo samit i zakazao nastavak u subotu u 11 sati.

Holandija i ostale "štedljive" zemlje takođe traže da se predloženi iznos za bespovratnu pomoć od 500 milijardi evra smanji za barem 200 milijardi.

Pročitajte još

Članice sa juga evropskog bloka, uključujući Italiju i Španiju, teže donošenju hitne odluke o fondu, koji, kako je italijanski premijer Đuzepe Konte rekao, "nije oslabljen slabim kompromisom".

Plan oporavka EU, koji podržavaju Francuska i Nemačka, predviđa 500 milijardi evra u grantovima i subvencijama, te 250 milijardi u kreditima, ali tome se protive "štedljive članice": Holandija, Švedska, Danska i Austrija.

Moravjecki: Nema konsenzusa

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je u Briselu da među liderima Evropske unje nema konsenzusa o Fondu za oporavak od posledica korona virusa i ocenio da je velika mogućnost da dogovor neće biti postignut ni danas u nastavku rasprave.

- Neki kažu da bi u julu trebalo da bude održana još jedna runda razgovora. Očigledno je da idemo ka tome - rekao je sinoć Moravjecki, prenosi Rojters.

On je objasnio da se severne zemljene slažu sa onima na jugu Evrope o pravilima isplate pomoći za oporvak, a sa istočnim zemljama o iznosu budžeta za period od 2021. d0 2027. godine.

Kurc: "Države sa uništenim sistemom"

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, povodom rasprave na Samitu EU, nazvao je južne susede "državama kojima su sistemi uništeni".

Austrija se protivi da novac, koji je EU uzela kao kredit, bez ikakvih uslovljavanja da zemljama koje su najpogodjenije korona virus krizom.

- Ako taj novac ne bude bio iskorišćen za investiciju u budućnost, ako ne bude bio povezan sa potrebnim reformama u državama, koje imaju razorene sisteme, ili imaju velike probleme, onda će sve to nestati - upozorio je kancelar na konferenciji za novinare.

U dnevniku austrijskog javnog servisa ORF, on je branio svoju izjavu i kazao da je poznato da su brojne zemlje mnogo zadužene.

- U zemljama kao što je Italija postoje jasni deficiti i zbog toga su potrebne odlučne reforme, jer u suprotnom će nestati novac - objasnio je Kurc.

Ponovio je da postoje problematični sistemi i da su pojedini sistemi potpuno uništeni, kao što je konkurentnost.

Sebastijan Kurc i portugalski premijer Antonio Košta
Foto: Tanjug/AP
Sebastijan Kurc i portugalski premijer Antonio Košta

"Mafijaši će pokušati da dođu do novca iz fonda EU"

Italijanski istražitelji upozorili su da će mafija pokušati da dođe do više stotina milijardi evra iz fonda za oporavak EU nakon pandemije korona virusa.

General Ðuzepe Governale, koji je na celu italijanske agencije za borbu protiv mafije (DIA), rekao je u petak da mafijaši već prave planove kako da dođu do tog novca. On je dodao da ti planovi uključuju korupciju i zloupotrebe prespore i neefikasne birokratije.

Governale je za televiziju RAI uporedio očekivani priliv novčane pomoći posle pandemije korona virusa, koja je imala razarajuć efekat na evropsku ekonomiju, sa velikom obnovom nakon Drugog svetskog rata, prenosi AP.

- Stotine milijardi (evra) sliće se u Evropu i Italiju, a u ovom trentuku, mafija neće stajati sa strane i gledati. Mafija će zaroniti u to more (novca) - rekao je Governale.