Stanje je alarmantno 1Foto: I. Hadžagić

Kapaciteti Opšte bolnice u Prijepolju su popunjeni, četvoro ljudi je na respiratoru, šest zdravstvenih radnika je obolelo, neki su testirani, čekaju se rezultati, rekao je doktor Zoran Drobnjak, direktor Opšte bolnice za Danas.

Apelujući na građane da budu odgovorni i poštuju propisane mere, naglašava da je to jedini način da pomognu sebi i najbližima, ali i medicinskim radnicima jer je i njihov broj ograničen.

– Zgrade ne leče, već lekari… Ukoliko se ne budemo pridržavali mera, situacija može biti apokaliptična. Najgore je ako lekari budu prinuđeni da preuzmu ulogu sudija i procenjuju koga će da prime na lečenje, a koga ne, upozorava čelnik prijepoljske bolnice.

Prema njegovim rečima, raspoloživi kapaciteti, 50 bolničkih kreveta, skoro su popunjeni, a bolnica nema prostora da proširi izolacionu jedinicu.

– Niti imamo za to uslove, ni potreban kadar jer je broj lekara, odnosno medicinskih radnika, ograničen, dodaje naš sagovornik. Na pitanje šta će raditi ako respirator zatreba još nekom pacijentu, a bolnica ih više nema, odgovara da, ukoliko bi to stanje zahtevalo, imaju rezervne aparate, koji se koriste u datim situacijama.

– Mi nismo kovid bolnica, imamo ograničene kapacitete, nemamo nove prostore, imamo ograničen broj ljudi, lekari su raspoređeni, povučeni su i lekari koji su na specijalizacijama da pomognu, kaže Drobnjak.

Svi lekari prijepoljske bolnice koriste zaštitnu opremu propisanu za ove situacije, kaže Drobnjak. Prema kliničkoj slici, odnosno stanju u kome se nalaze, pacijenti se šalju dalje u kovid bolnice, a lakši se upućuju na kućno lečenje.

Svi imaju adekvatnu terapiju, dok ne stignu rezultati testova.

Na pitanje da li je tačno da se bolesnici ne šalju u kovid bolnicu u Užice jer nema mesta i da leže na odeljenju iako su im nalazi potvrđeni, Drobnjak odgovara da se upravo sprema jedan broj pacijenata koji će biti upućen u Užice, gde se očekuje postavljanje poljske bolnice.

Osam preminulih

Od 29. juna osam pacijenata je umrlo u prijepoljskoj bolnici. „Dva preminula pacijenta su iz Sjenice. Za tri umrla pacijenta iz Prijepolja potvrđen je kovid 19, a za tri se čekaju rezultati“, kaže Drobnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari