Najnovije vesti
Slobodno vreme
Tim od 100 lekara posle 12 sati borbe uspeo je da razdvoji bliznakinje: Bile su tako povezane da kada jedna sedi, druga mora da leži

Tim od 100 lekara posle 12 sati borbe uspeo je da razdvoji bliznakinje: Bile su tako povezane da kada jedna sedi, druga mora da leži

Tim od 100 lekara iz grada Ho Ši Min u Vijetnamu uspešno je završio mukotrpnu operaciju razdvajanja bliznakinja starih 13 meseci, koje su bile spojene u predelu kukova. Hirurški zahvat je trajao 12 sati.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
blizanci Foto: Profimedia
blizanci

Devojčice Truh Nhi i Dea Nhi stare 13 meseci tim lekara uspešno je razdvojio. Nakon operacije, smeštene su u Gradsku dečju bolnicu, čiji će tim lekara pratiti njihovo stanje, piše "Dejli meil".

Tokom naredna tri meseca lekari će pomoći bebama da ponovo razviju svoje probavne i mokraćne puteve, kao i da osposobe svoje pojedinačne karlice.

Bebe Truk Nhi i Dea Nhi su rođene carskim rezom u 33. nedelji, nakon što su lekari shvatili da imaju spojene karlice. Nakon rođenja bile su jako slabe i zahtevale su konstantnu negu.

Direktor bolnice Trong Kuang Din rekao je: "Do sada se ovo može smatrati uspešnom operacijom i ovo je prvi uspešan korak. Proces oporavka će biti težak i izazovniji za bolnicu. Fokusiraćemo se i učiniti sve da ovo bude veliki uspeh."

Pročitajte još

Osnovni tim od devet lekara planirao je operaciju razdvajanja od kada su se bliznakinje rodile u junu 2019. godine.

Bebe su bile spojene na takav način da, ako jedna sedi, druga mora da leži.

Profesor Tran Dong rekao je: "Šanse da deca ostvare potpuni oporavak su veoma pozitivne zahvaljujući naprednim hirurškim tehnikama i opremi."

Profesor je uspešno obavio još jednu operaciju razdvajanja vijetnamskih blizanaca 1988. godine.

Bolnica je saopštila da će bebama biti potrebna još jedna operacija, plastične hirurgije, ali da ta operacija ne predstavlja nikakvu opasnost za decu, piše "Dejli meil".