Italijanske vlasti upozoravaju da je mafija bacila oko na milijarde evra pomoći EU

Italijanski istražitelji upozorili su danas da će pripadnici mafijaških grupa pokušati da dođu do dela od stotina milijardi evra koje Italija treba da dobije iz fonda EU za oporavak posle pandemije korona virusa.
Italijanske vlasti upozoravaju da je mafija bacila oko na milijarde evra pomoći EU
Foto: Pixabay
Dok lideri EU na samitu u Briselu pregovaraju o iznosu i uslovima za pomoć, direktor italijanske istražne agencije za borbu protiv mafije (DIA) Đuzepe Governale rekao je da mafijaši sigurno već prave strategije da dođu do tog novca korupcijom, ili zloupotrebom prespore i krajnje neefikasne birokratije.
 
"Stotine milijardi evra sliće se u Evropu i Italiju, a mafija neće stajati sa strane i gledati. Mafija će zaroniti u to more (novca)", kazao je Governale za televiziju RAI.
 
Nekoliko italijanskih mafijaških grupa često koristi zastrašivanje za sklapanje ugovora o javnim radovima sa lokalnim vlastima.
 
U šestomesečnom izveštaju za parlament na oko 900 strana DIA je navela da više od 50 opština u Italiji, uglavnom na jugu zemlje, tradicionalnom uporištu mafije, ali i na krajnjem severu, trenutno vode lokalni namesnici, pošto su istražitelji utvrdili da su šefovi mafije imali kontrolu nad izabranim zvaničnicima tih mesta. Italijanski mafijaši su se proteklih decenija duboko infiltrirali u ekonomiju koja je stagnirala i godinama pre pandemije korona virusa.
 
Mafijaši su za to vreme koristili milijarde evra od trgovine kokainom i drugim narkoticima da kupuju oronule hotele, apoteke, restorane, agencije za trgovinu automobilima i prodavnice odeće.
 
Ndrangeta, najjača mafijaška grupa u Italiji i jedna od najmoćnijih na svetu, ima dobru poziciju da nastavi s masovnom kupovinom, naročito pošto su turizam i maloprodaja teško pogođeni zatvaranjem zbog korona virusa.
  • Prvi Pravi botfucker

    18.07.2020 09:31
    Ovi su amateri, kasne.
  • /

    18.07.2020 08:08
    /
    pa to znaci da italija ostaje u eu
  • Miran Ivkov

    18.07.2020 06:42
    Litijska ulica 32
    Nije to nikakva mafija to je narod oduvek zvao - Kukavice.
    Nocu sa maskama kacigama zastrasuju u grupama pucaju i beze itd.
    Jajare su to. Talijani hrabri? hahahaa nemojte me zasmijavati samo sam
    dignuo glas u jednoj situaciji u Rimu i svi su se usrali usutili a pre toga
    se bahatili jer su naravno maltretirali jednu zenu u restoranu. Kad sam
    zaurlao ko Tarzan - Cosa ce? Andiamo Galine via via... hahahaha nikad necu
    zaboraviti. Na Siciliji sam bio sve to rade nocu, sakriveni, ko najvece kukavice.
    Mafijasi? Pravi frajer ce ti doci usred bela dana i reci ti u facu sta i kako. Ovi nece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.