Krieziu (PS): Kosovo je u Briselu predstavljala Vlada bez legitimiteta 1Foto: Facebook/Avdullah Hoti

Pokret Samoopredeljenje (PS) ocenio je danas da je Kosovo u razgovorima sa predstavnicima EU i Srbije predstavljala Vlada bez legitimiteta, dezorijentisana i bez platforme za dijalog.

Portparol Pokreta Samoopredeljenje Perparim Krieziu za prištinsku agenciju telegrafi.com rekao je da su premijer Kosova Avdulah Hoti i njegovi saradnici na sastanak otišli nespremni.

„Republiku Kosovo na jučerašnjem sastanku predstavljala je vlada bez legitimiteta, u nedostatku platforme za dijalog, slaba i bez široke podrške Skupštine Kosova, istovremeno zavisna od instrumenata Srbije kao što je Srpska lista, i sa velikim ustupcima od ranije, još od faze pre pregovora, jer se odrekla principa reciprociteta i napora da ojača državnost Kosova putem članstva u međunarodnim organizacijama“, kazao je Krieziu.

On je naveo da smatra da ova vlada neće moći da postigne bilo koji sporazum sa Srbijom.

„Ne verujemo i ne očekujemo da ova Vlada, sa ovim vođstvom i ovim sastavom koji zavisi od svakog glasa Srpske liste i koja ne predstavlja volju naroda i narodnu podršku, može postići dogovor, još manje sporazum u korist Republike Kosovo“, rekao je Krieziu.

Poslanik PS Artan Abraši je rekao da smatra da se dijalog odvija bez platforme i da za njega Hoti nema kredibilitet niti legitimitet da predstavlja Kosovo u ovom procesu.

„Smatramo da se dijalog odvija bez platforme, gospodin Hoti još nije predočio građanima o kojoj se temi tamo razgovaralo. Čitav taj sastanak koji se dogodio pokazao nam je samo jednu stvar, a to je da gospodin Hoti sposoban da govori srpski. Mi nismo razumeli ništa drugo o čemu se tu razgovaralo“, kazao je Abraši.

Najavio je da će Pokret Samoopredeljenje pažljivo pratiti sve delove razgovora i dijaloga.

„Smatramo da gospodin Hoti nema čak ni kredibilitet i legitimitet da predstavlja kosovsku stranu, odnosno institucije i Republiku Kosovo u ovom veoma važnom i delikatnom procesu“, rekao je Abaši.

U Briselu je u četvrtak održan sastanak premijera Kosova Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije.

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je nakon razgovora u Briselu da je postignut napredak u dijalogu, pomenuvši dve teme o kojima je razgovarano nasastanku, pitanje nestalih i ekonomski razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari