Dveri: Zašto se baš u vreme pandemije prodaje Beograđanka? 1Foto: Miroslav Dragojević

Srpski Pokret Dveri Gradska organizacija Beograd oštro se protivi prodaji Palate Beograd poznate Beograđanke, koju je putem javnog nadmetanja ponudio na prodaju gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, saopšteno je danas.

„Naravno u sve ovo uključen je i neminovan sprovodilac svih sumnjivih tendera, konkursa i javnih uvida Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove“ – stoji u saopštenju.

Ovaj postupak javnog nadmetanja, prema informacijama Dveri, raspisan je 15.07.2020.godine i trajaće do 29.07.2020.godine, na osnovu Rešenja Gradonačelnika broj: 463-4067/20-G od 26.06.2020.god. i broj: 020- 4243/20-G od 07.07.2020. godine i sprovodiće ga Komisija za sprovođenje postupka otuđenja javnim nadmetanjem nepokretnosti na kojima je nosilac prava javne svojine grad Beograd (pod brojem XXI-08-463-832/19”).

„Grad Beograd je procenio da Beograđanka kao simbol Beograda i nepokretnost koja uživa status prethodne zaštite (upisana u evidenciji nepokretnosti pod prethodnom zaštitom 14.04. 2009.g.), odnosno, da deo koje se prodaje od 19.000 m2 vredi 20,6 miliona evra. Pri tom je kupac u obavezi da u naredne tri godine uloži još 8 miliona evra i da ne promeni namenu ali to nije nigde izričito napomenuto i nije jasno uslovljeno“ – saopštili su iz Dveri.

Oni pitaju zašto u vreme pandemije Grad Beograd i gradonačelnik prodaju simbol Beograda?

„U narednih deset dana malo je verovatno da će moći da dođu zainteresovani kupci, posebno iz inostranstva, kako bi ova nepokretnost dobila realnu cenu zbog pandemije koja je u Srbiji a posebno u Beogradu u ekspanziji i vanrednog stanja u Beogradu i mnogim drugim gradovima. Posebno je sumnjivo da se u vreme pandemije raspisuje konkurs za prodaju simbola Beograda koji traje samo 14 dana, umesto minimum 30 dana i više“ – navodi se u saopštenju.

Iz pokreta su izrazili sumnju da je Javni konkurs privid poštovanja zakona, a da dogovor o kupovini Beograđanke načelno već postoji.

„Srpski Pokret Dveri traži od Gradonačelnika Beograda i čelnih ljudi Grada da se ovaj i svi postupci javnog konkursa i drugih uvida, zaustave i prekinu sve dok traje pandemija korona virusom odnosno sve dok traje vanredno stanje u Beogradu i tražimo da se ova nepokretnost koja predstavlja prepoznatljiv simbol grada dodatno zaštiti i ostane u vlasništvu Beograđana. U suprotnom smatraćemo da je Gradonačelnik prekršio sva obećanja data građanima i da će snositi svaku vrstu odgovornosti zbog prodaje simbola Beograda Palate Beograd- Beograđanke i da ćemo u tom pravcu preduzeti sve pravne radnje ukoliko se ovaj konkurs realizuje“ – stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari