Tramp potvrdio "crnu listu" za Zapadni Balkan

Američki predsednik Donald Tramp produžio je trajanje "crne liste" za Zapadni Balkan, na kojoj se nalazi i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Izvor: B92

Petak, 17.07.2020.

16:56

Tramp potvrdio
Ilustracija: Getty Images/ Tasos Katopodis

U obrazloženju Ambasade SAD-a u BiH izdatom 2017. godine navedeno je da se "Milorad Dodik usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu pretnju u vezi sa ometanjem provođenja Dejtonskog sporazuma".

Na 'crnoj listi' se između ostalog nalaze i osuđeni ratni zločinci pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, ćerka haškog osuđenika Radovana Karadžića Sonja Karadžić, kao i Bakir Alispahić i Hasan Čengić članovi Stranke demokratske akcije BiH, piše Radio Slobodna Evropa.

Trump je produžio i takozvano "nacionalno vanredno stanje" u odnosu na države Zapadnog Balkana, a ta odluka je doneta još u vrijeme predsjdnika Džordža Buša 2001. godine.

Kako je navedeno u odluci koju je potpisao Tramp, trajanje nacionalne vanredne situacije u vezi sa Zapadnim Balkanom produženo je na još godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: