Dramatično u Novom Sadu – stotinu novoobolelih 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Epidemiološka situacija u Vojvodini se sve više pogoršava i u celini se ocenjuje kao nepovoljna, jer i dalje naglo raste broj novoobolelih od kovid 19.

U poslednjih 24 sata u pokrajini je registrovano 179 novih slučajeva zaraze korona virusom, među kojima je 96  iz Novog Sada.

Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike je i dalje u porastu, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Očekuje se dalje pogoršanje situacije, navode u IZJZV uz upozorenje da je zdravstveni sistem AP Vojvodine pod velikim opterećenjem i ako se ovaj trend ne zaustavi kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti prevaziđeni.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavioje za RTV da je epidemiološka situacija u Novom Sadu dramatična.

Trenutno je u gradu oko 800 aktivnih slučajeva. Samo juče u kovid ambulantama pregledano je rekordnih 400 pacijenata. Gotovo 20 odsto su teški slučajevi.

„Ovim tempom ako nastavimo, mesta u bolnicama imaćemo još sedam dana. Nakon toga ne znam da li ćemo moći i da primamo pacijente, odnosno ne znam kako ćemo se organizovati“, rekao je Vučević i dodao da će ovog vikenda obolele od kovida morati da prima i Vojna bolnica u Petrovaradinu.

Od početka epidemije, pa do 17. jula u  Vojvodini je registrovano ukupno 3.346 slučajeva koji su potvrđeni RT PCR metodom, među kojima je u Novom Sadu 1.380.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine uazuju da je neophodno hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja.

Za vikend bez testiranja za putnike

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da se testiranje putnika na lični zahtev neće sprovoditi za vikend 18. i 19. jula, zbog, kako je navedeno, nepovoljne epidemiološke situacije u Novom Sadu i potrebe za većim testiranjem obolelih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari