Koronavirus Srbija

KCV ponovo ne objavljuju podatke o obolelima od kovida-19 u Novom Sadu i Vojvodini

Klinički centar Vojvodine i Institut za javno zdravlje Vojvodine ponovo su prestali da objavljuju podatke o obolelima od kovida-19 u Novom Sadu i Vojvodini.

Od početka ove nedelje, podaci su dostavljeni samo u utorak, 14. jula, dok su delimične informacije dali pokrajinski funkcioneri u četvrtak na konferenciji za medije, ali su ti podaci bili stari više od 24 sata.

Zbog čega je prestalo objavljivanje podataka nije jasno. Jedino je vojvođanski premijer Igor Mirović novinarima u četvrtak ponovio da te podatke nerado daju, jer je “savet struke da se o tome ne govori” i da bi sve informacije trebalo da saopštava Krizni štab u Beogradu.

Podsećamo da je višemesečna praksa od izbijanja epidemije da u Beogradu ne daju nikakve informacije o stanju u Vojvodini ili Novom Sadu, kao ni u drugim delovima Srbije, sem ako ih ne upitaju novinari, a i tada podatke nemaju uvek.

Podsetimo da su iz KCV-a, po izbijanju novog naleta epidemije i porasta broja zaraženih pre tri nedelje, počeli svakog jutra da dostavljaju 021.rs i drugim medijima informacije, a Institut za javno zdravlje Vojvodine je podatke krenuo da saopštava 30. juna, čime je ta institucija prekinula tišinu koja je trajala od početka marta, da bi ove nedelje obe ustanove to obustavile.

Informisanje građana se tako svelo na povremene izjave pokrajinskih funkcionera. Na osnovu njihovih poslednjih oglašavanja, u Vojvodini trenutno ima oko 1.600 obolelih, od kojih je oko 800 u Novom Sadu.

U KCV-u se nalazi oko 250 pacijenata, od kojih je 19 na respiratoru, a još više desetina obolelih smešteno je u drugim bolnicama u pokrajini. Do sada su u Vojvodini 63 osobe preminule, većina u KCV-u.

Gradski štab za vanredne situacije, od marta do danas, ni jednom nije dao informacije o obolelim ili preminulim Novosađanima.

Povremeno je informacije davao samo gradonačelnik Miloš Vučević i to odgovarajući na novinarska pitanja, piše Žarko Bogosavljević za 021.

Jedini podatak koji je i dalje dostupan javnosti je informacija o broju osoba u izolaciji koju objavljuje MUP. Prema tim podacima, u Novom Sadu se u izolaciji, gde se nalaze zaraženi sa slabim simptomima i oni koji su bili u kontaktu sa obolelima, sada nalazi 590 ljudi, što je 56 manje nego dan ranije.

U ostatku Vojvodine nema većih izmena u odnosu na prethodni dan. Posle Novog Sada, najviše osoba u izolaciji ima u Vrbasu 167 i Zrenjaninu 127, a između 40 i 80 osoba nalazi se u karantinu u Somboru, Subotici, Bačkoj Palanci, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Vršcu i Kikindi. U celoj Srbiji nastavlja se rast i sada je u izolaciji 8.738 ljudi, dok ih je dan ranije bilo 8.631.

Ortopedija u Novom Sadu postaje kovid bolnica, dve žrtve u KCV, a Infektivna puna

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

55 Shares
Share via
Copy link