Dostupni linkovi

U Federaciji BiH ponovo proglašena epidemija korona virusa


Ilustracija
Ilustracija

Federalno ministarstvo zdravstva ponovo je proglasilo epidemiju zarazne bolesti Covid-19. Odluka je objavljena u Službenim novinama Federacije BiH stupa na snagu danas, 17. jula.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH ranije je izjavio da proglašenje epidemije u ovom entitetu zbog širenja korona virusa neće imati implikacije po stanovništvo, već podrazumijeva osiguranje dodatnog novca iz federalnog budžeta u slučaju potrebe.

U posljednja 24 časa u Bosni i Hercegovini je umrla jedna osoba, a registrovano je 218 novozaraženih korona virusom, objavile su institucije dva entiteta.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u protekla 24 časa na području tog entiteta, virus je potvrđen kod 122 osobe, među testiranih 1.283 uzoraka.

„Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo. U Federaciji BiH do sada je testirano 72.845 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 4.292 osobe“, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

U saopštenju se navodi i da je od 95 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 59 je osoba muškog i 36 osobe ženskog pola. Od preminulih, 67 osoba su imale preko 65 godina.

U Republici Srpskoj (RS), jedna osoba iz Bijeljine je preminula, a kod 96 osoba je potvrđen korona virus u posljednja 24 časa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Testirana su 528 laboratorijska uzoraka.

“Najveći broj potvrđenih slučajeva pozitivnih osoba na koronabvirus u posljednja 24 sata je iz Banje Luke, njih 14, Bijeljine 11, Pala i Trebinja po osam”, saopštila je epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS Jelena Đaković-Dević.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 3.521 slučajeva virusa korona, a preminule su ukupno 144 osobe.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH od 17. jula, u BiH je 7.681 osoba oboljelo od virusa korona, dok je 240 umrlo. Do sada je testirano 116.067 osoba.

XS
SM
MD
LG