Kon: Uverenje da je praktično prestala epidemija bila je istorijska greška

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se rezultati novih mera, koje su danas stupile na snagu, očekuju za sedam do deset dana.
"Do sada nikada nismo iskusili ove mere, više će vremena biti potrebno da se vidi rezultat, sedam do 10 dana je ono što se očekuje", rekao je Kon za RTS.
 
On je naveo da su mere koje su već preduzete usporile nagli porast obolevanja, ali da se to za sad ne vidi, posebno ne u Beogradu, koji je najveće mesto potencijalnog rizika.
 
Upitan da li je isključeno uvođenje policijskog časa, Kon kaže da se o tome na Kriznom štabu nije razgovaralo kao o dodatnoj meri jer se smatra da Srbija ne može stalno da bude u vanrednom stanju, ali da to ne znači da je takva mera potpuno isključena.
 
"Sve zavisi da li je situacija takva da je to neophodno", rekao je Kon.
 
Upitan da li je prerano krenulo popuštanje mera nakon ukidanja vanrednog stanja, Kon je rekao da je ukidanje došlo kao uverenje da je praktično prestala epidemija, što jeste istorijska greška.
 
"Nešto je moralo drugačije da se radi", rekao je Kon i dodao da je trebalo drugačije i energičnije insistirati na sprovođenju mera koje su postojale, ali nisu sprovođene.
 
Kaže da se u Beogradu prati situacija iz dana u dan, te naveo primer 14. jula, kada je bio sumnjiv 761 slučaj, a nekoliko dana pre toga 900. Dodaje da su sve bolnice u Beogradu dupke pune, da se otvaraju i dodatni prostori i da je nemoguće pratiti sve kontakte.
 
"Samo zajedno možemo iz ovoga izaći, to ponavljamo. Nošenje maski onemogućava virusu da opstane, ako imamo njega kao neprijatelja, onda je to način kako treba da se borimo i da istrpimo sve to dok ili ne dočekamo vakcinu ili kolektivni imunitet", rekao je Kon.
 
Upozorava da se virus ponaša tako da mu uopšte ne smetaju visoke temperature.
 
Kaže i da je situacija znatno ozbiljnija nego što je bila u martu i aprilu.
 
"Virus je u narodu, da bude potpuno jasno. Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus, a da nije svestan. Upravo zbog toga su maske obavezne za sve. Na otvorenom prostoru to podrazumeva da morate staviti masku čim priđete nekome na jedan i po metar udaljenosti", objašnjava Kon.
 
Ističe da su stariji od 65 godina i hronični bolesnici i dalje najrizičnija grupa, a da je prenošenje najčešće kod mladih.
 
"Privatne zabave i žurke - to treba zaboraviti ovog leta, bez obzira na to što svima teško pada", ističe Kon.
  • Mima

    18.07.2020 11:38
    Dosta više
    Dosta više prenemaganja. Ništa ne vredi navodna iskrenost, ali unazad. Nije istina da niste bili svesni situacije. I sad nam pretite policijskim časom, a kockarnice ne zatvarate.
  • dada76

    18.07.2020 10:16
    Istorijska greška
    U početku sam, od celog KŠ, verovala samo dr Konu. Mnogo mi je žao što je dozvolio da ga pregazi bahati i dokazivanja i vlasti gladan državni vrh. Verujem da mu je sada žao, ali znao je u kakvo kolo se hvata i nije smeo da dopusti da govore preko njega. Strašno mi je žao svih onih napaćenih ljudi, onih koji su izgubili bitku sa virusom i njihovih bližnjih, jer je KŠ na čelu sa dr Konom imao moć da sve to spreči, a nije. I najveći laik je već početkom juna mogao da predvidi da će posle izbora, a zbog svih dozvoljenih radnji od 1.juna do 20.juna, doći do porasta broja obolelih. Opravdanje je da su očekivali da će visoke teemperature u junu ubiti virus, a u junu-jesenje vreme. Ni jedne reči o tome da su derbi, kupovi, turniri, mitinzi doveli do širenja virusa, a jedva su dočekali da prođe 7 dana od protesta da kažu da se zbog protesta povećao broj zaraženih (a testovi se čekaju po 7 do 10 dana). Strašno u svemu je i to što svi znamo da ni državni vrh niti iko iz kriznog štaba neće za ovo odgovarati. I strašno je što svim ovim lažima veruje skoro 50 posto stanovništva. Žao mi je ove naše lepe zemlje i dobrih ljudi...
  • crni domino

    17.07.2020 21:27
    Hoce li neko od vas nesposobnih odgovarati za te istorijske greske! Ceo svet zna da ste tu gresku napravili na zahtev Vucica da bi sproveo besramne izbore! Vas struku njegovih ulizica treba da je sramota i treba da zbog toga odgovarate!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.