Tapušković: Od optužnice protiv Tačija neće biti ništa 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kosovske vlasti imaju nameru da ukinu Specijalni sud i od optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija neće biti ništa, izjavio je za portal Kosovo Onlajn advokat Branislav Tapušković.

On je ocenio da saslušanje Tačija u Specijalnom tužilaštvu u Hagu i njegova izjava kako ga tužilaštvo ništa nije pitalo o „Žutoj kući“, govore o tome da predmet razgovora i nije bila optužnica.

„Uopšte ih nije interesovala optužnica. Oni su razgovarali o svemu drugom, samo ne o tome. Vidite da je u toku inicijativa koju je na Kosovu pokrenuo (Ramuš) Haradinaj, a toj akciji pripada i Tači, da se taj sud ukine. Oni su osnovali taj sud, oni će ga i ukinuti u nekom trenutku“, smatra Tapušković.

On je podsetio  da je taj sud osnovan po zakonima i Ustavu Kosova, a ukaz o njegovom osnivanju potpisao je Tači.

Akcija za ukidanje  Suda traje odavno, a sad je Haradinaj ponovo pokrenuo incijativu da se taj zakon stavi van snage.

Tapušković je naveo da međunarodna zajednica nema nikakve veze sa tim  sudom, osim što je iz bezbednosnih razloga izmešten na teritoriju Holandije i što su sudije i tužioci stranci.

„Vidite da se na Kosovu bune i pitaju kako je moguće da je Specijalni tužilac uopšte optužuo Tačija. Tužilac je  podneo optužnicu upravo zato što Tači žuri sa ukidanjem tog suda. Ukaz o proglašenju Specijalnog suda potpisao je Tači. Kako ga je potpisao tako će ga i ukinuti“, uveren je Tapušković.

Smatra da i to što se u dijalogu između Beograda i Prištine, koji je ponovo pokrenut, ništa konkretno ne govori, ide u prilog njegovoj tvrdnji. Veruje da Tači ima nameru da se, uprkos svemu, vrati u pregovore sa Srbijom, jer je i do sada on sve vodio.

„Ko zna kad ćemo saznati za sadržinu te optužnice. Vidite da nijednu reč nije govorio o tome. Pitanje je da li će Tači uopšte biti optužen. On još nije u statusu optuženog nego osumnjičenog, a ako ta optužnica ne bude potvrđena, neće ni biti optužen. Optužnica ne može da stupi na snagu sve dok je ne potvrdi sudija za prethodni postupak“, rekao je Tapušković za portal Kosovo Onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari