Najnovije vesti
Vesti Svet
Mlada migrantkinja stavljena pred TEŽAK IZBOR: Ili će OSTAVITI NOVOROĐENČE ili će se vratiti preko granice zajedno s njim

Mlada migrantkinja stavljena pred TEŽAK IZBOR: Ili će OSTAVITI NOVOROĐENČE ili će se vratiti preko granice zajedno s njim

Bežeći od nasilja u Meksiku, porodica migranata iz Hondurasa, odlučila je da prošlog meseca da ilegalno uđe u Ameriku i preda se graničnoj policiji u pustinji, nedaleko od San Dijega.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Meksiko zid Foto: DAVID MAUNG / EPA;
Meksiko zid

Otac i sin su odmah vraćeni na granicu i naređeno im je da se vrate u Tihuanu, ali je majka, koja je bila u poodmakloj turnoći, imala bolove, pa su je graničari odvezli u obližnju bolnicu, gde se porodila.

Dva dana kasnije stavili su je pred izbor: ili će se vratiti sama u Meksiko, jer je beba rođenjem automatski postala američki državljanin, ili će bebu povesti sa sobom.

- To nije nikakav izbor. To nije legitiman izbor – izjavila je Mitra Ebadolahi, advokat Američkog saveza za zaštitu građanskih sloboda (ACLU) okruga San Dijego i Impirijal. Prema njenim rečima, majka se s detetom vratila u Meksiko.

- Ti ljudi su doslovno policijskim kolima odvezeni do granice, a naoružani policajci su ih prisilili da se vrate u Meksiko. Ne vidim da su imali izbora – kaže Ebadolahi, čiji se savez, zajedno sa Jevrejskom porodičnom službom San Dijega, u petak žalio generalnom inspektoru američkog Odeljenja za unutrašnju bezbednost.

Pročitajte još

Oni tvrde da je porodica lišena zakonskog prava na razgovor kako bi se utvrdilo da li im u Meksiku preti opasnost i traže da se porodici dozvoli ulazak u SAD kako bi doveli do kraja postupak za traženje azila.

Porodica iz Hondurasa je početkom godine ušla u Teksas nakon što je prešla reku Rio Grande i pokušala da podnese zahtev za azil u Sjedinjenim Državama. U okviru programa „Ostani u Meksiku“ tada im je zakazan termin kod suda, do kada je trebalo da sačekaju u Meksiku. Pošto su u Montereju opljačkani pod pretnjom vatrenim oružjem, prešli su u Tihuanu, da bi prošlog meseca ušli u SAD i predali se graničnoj policiji.

Zid na granici
Foto: Etienne Laurent / EPA;
Zid na granici

Advokatica iz ACLU kaže da je njihov slučaj mogao drugačije da se reši.

- Postoje mehanizmi, postoji telo unutar agencije koje omogućava privremeno puštanje porodica u zemlju, gde mogu bezbedno da podnesu zahtev za azil, na human način, bez razdvajanja i dodatnih traumi – kaže Ebadolahi.

Porodica je sada ponovo zajedno u Tihuani, gde žive u iznajmljenom stanu. Majka u Meksiku za sada nije uspela da dođe do lekara, jer je lokalno medicinsko osoblje preopterećeno zbog pandemije korona virusa, prenosi npr.org.

Foto: Tanjug/AP

Prošlog meseca vlada američkog predsednika Donalda Trampa produžila je na neodređeno vreme politiku vraćanja migranata sa južne granice.

Posle pogoršanja pandemije u martu, Odeljenje za unutrašnju bezbednost zatvorilo je granicu za gotovo sve tražioce azila, na osnovu smernica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Samo u junu, vraćeno je više od 27.000 migranata.