Najnovije vesti
Vesti Beograd
KORONA I ODMORI ISPRAZNILI VRTIĆE Dolazi tek 18% dece, uprkos strogim merama VIRUS UŠAO U NEKA OBDANIŠTA

KORONA I ODMORI ISPRAZNILI VRTIĆE Dolazi tek 18% dece, uprkos strogim merama VIRUS UŠAO U NEKA OBDANIŠTA

Govoreći o teškoj situaciji sa epidemijom korona virusa u Beogradu, dr Predrag Kon je posebno apostrofirao 13. jul kada je, kako je rekao, "između ostalog zabeleženo prisustvo virusa u pet vrtića, kod troje zaposlenih i šestoro roditelja".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Slavica Đukić Dejanović, vrtić u Vrnačkoj Banji Foto: RAS Srbija
Slavica Đukić Dejanović, vrtić u Vrnačkoj Banji

- Virus je u ovom trenutku ušao u narod, posebno u Beogradu - kazao je Kon.

Prema poslednjim podacima nastavljeno je smanjivanje broja mališana koji borave u predškolskim ustanovama u prestonici. Prema zvaničnim podacima to je sada oko 18 odsto dece.

U ponedeljak ih je u državnim ustanovama bilo 11.123, u utorak 11.106, u sredu 10.868, a danas samo 10.405.

Pročitajte još

Ipak, manji broj dece u vrtićima karakterističan je za ovo doba godine. Dolaznost prošle godine u junu iznosila je 57,24%, u julu 32,24%, a u avgustu 39,07 odsto.

- U beogradskim vrtićima ove nedelje prisutno je između 10.400 i 11.200 dece što je oko 18 odsto ukupno upisane dece. Beogradski vrtići rade dva meseca nakon dvomesečne pauze zbog vanrednog stanja, a maksimalna dolaznost nije prelazila 21.000 dece. Od ove nedelje dolaznost je najniža od otvaranja što je i očekivano imajući u vidu broj zaraženih u Srbiji, ali i letnje mesece kada je dolaznost uvek manja - rekao je za "Blic" gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Kako objašnjava, "nove mere za sada ne menjaju ništa u funkcionisanju vrtića budući da u njima nije ni bilo relaksacije mera od otvaranja 11. maja".

- Od prvog dana rada vrtići su otvoreni pod strogim bezbednosnim merama zaštite od širenja virusa korone. Zaposleni nose zaštitnu opremu, u vrtiće niko osim njih, dece i jednog roditelja ne može ući, deci i zaposlenima se na ulazu meri temperatura beskontaktnim toplomerima i dezinfikuju ruke, deci se često peru ruke, igračke i površine se detaljno dezinfikuju, održava se distanca tokom obroka i spavanja i tako dalje. Procedure su jasne i poštuju se i u slučajevima pojave korone bilo kod zaposlenih, roditelja ili dece".

Pročitajte još

Procedura je potpuno jasna.

- Kada Gradski zavod za javno zdravlje potvrdi prisustvo virusa obaveste se roditelji grupe, deca i zaposleni koji su bili u kontaktu idu u kućnu izolaciju, a vrtić se dezinfikuje. Za sada funkcionišemo bez većih problema, koliko god je to moguće u okolnostima u kojima nikome nije lako, pratimo preporuke Kriznog štaba i GZZJZ i svi se nadamo da ćemo uskoro pobediti ovaj virus i nastaviti normalno da funkcionišemo. Zaposlenima smo obezbedili sve uslove i zastitu, a u tom cilju potpisan je i aneks kolektivnog ugovora kojim smo onima koji se zaraze virusom omogućili da na bolovanju primaju 100 odsto plate - zaključio je Gak.