17. jul  2020. 04.40  →  07.34 | Izvor: Tanjug

Od danas obavezne maske i na otvorenom, zabranjeno okupljanje više od 10 ljudi

BEOGRAD -

Nove mere republičkog Kriznog štaba za sprečavanje širenja virusa korona od danas stupaju na snagu, a jedna od njih je obavezno nošenje maski na otvorenom prostoru kada nije moguće obezbediti fizičku distancu od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta.

Naime, ta mera odnosi se na teritoriju cele zemlje, a ne samo na gradove i opštine u kojima je proglašena vanredna situacija.

Preporuka medicinske struke je da se i na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru nose zaštitne maske.

Od danas je zabranjeno okupljanje više od 10 ljudi na otvorenom i zatvorenom prostoru na teritoriji cele Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija.

Takođe, za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Novina je i obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru na teritoriji cele zemlje, što je do sada bilo obavezno samo u pojedinim gradovima i opštinama.

Gradonačelnik Beograda:Sve se svodi na fizičku distancu i nošenje maski

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je jutros da je cilj donošenja novih mera u suzbijanju pandemije virusa korona u stvari poštovanje fizičke distance, kao i nošenje maski.

"Sve mere se svode na dve mere - nošenje maski i držanje distance. I kroz nove mere mi redefinišemo kako da te dve najvažnije mere sprovodimo", istakao je Radojičić za RTS.

On je naveo da veliki gradovi, poput Beograda, jesu u najvećem riziku kada je u pitanju epidemija, ali da je striktno sprovođenje mera svakako stavlja pod kontrolu.

Prema njegovim rečima, javne gradske službe - gradski prevoz, zelenilo, čistoća, vodovod, čine sve da život u glavnom gradu normalno teče bez obzira na tešku epidemiološku situaciju.

Kaže da sa Republičkim kriznim štabom i ministarstvom zdravlja, koji su nadležni za domove zdravlja i sve zdravstvene institucije na teritoriji grada, postoji koordinacija na dnevnom nivou kako bi se mere i odluke sprovodile.

Tagovi
Srodne vesti