Zemljotresi u Zagrebu trajaće narednih godinu dana

Pojačana seizmička aktivnost na zagrebačkom području sigurno će trajati još godinu dana, rekao je seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odseka PMF-a u Zagrebu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.07.2020.

23:43

Zemljotresi u Zagrebu trajaće narednih godinu dana
Foto: Depositphotos/destinacigdem

On je dodao da to ne znači da će građani osetiti potrese.

Herak je za portal HRT-a rekao da se ne može predvideti hoće li i kada Zagreb pogoditi jači potres, poput onog 22. marta. Seizmička aktivnost biće još neko vreme jača nego što je normalno, ali ništa više od toga se ne može reći, naglašava Herak.

"Mogao bi se napravit pokušaj procene koliko će ta jača aktivnost trajati, vrlo verovatno još najmanje godinu dana, ali to ne znači da će potresa biti mnogo jer su potresi u Zagrebu tokom mirnog perioda vrlo retki”, rekao je.

Herak je naveo da je od 22. marta registrovano više od 2.000 potresa.

Kaže da se svaki dan dogodi barem jedan ili nekoliko potresa, ali većinu ih ljudi ne osete jer se radi o slabim magnitudama koje se kreću od negativnih pa do otprilike 1, 1,5.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: